Ga terug
+ servings
Kipburger met feta en zure room / www.eenlepeltjelekkers.be

Kipburgers met feta, zure room en dille

Deze kipburgers met feta zijn licht, fris en zomers. Ze zijn makkelijk te maken en iedereen lust ze! Serveer in pitabroodjes met opgelegde rode ui, seizoensgroenten en een smeuïg sausje op basis van verse kaas.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Brood, Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Belgisch, Grieks
Porties 10 kipburgers

Equipment

  • braadpan

Ingrediënten
  

Voor de kipburgers

  • 400 g kippengehakt
  • 125 ml zure room 30% vetgehalte
  • 150 g feta verkruimeld
  • 1 tl oregano
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl lookpoeder
  • 1 citroen alleen de zeste
  • 1 bosje dille gehakt
  • scheutje olijfolie

Voor de opgelegde rode ui

  • 1 rode ui gepeld en schoongemaakt
  • 150 ml rodewijnazijn
  • snuifje zout
  • snuifje suiker

Voor de saus

  • 125 g volle verse kaas (plattekaas)
  • 1/2 citroen alleen het sap
  • 1 tl vloeibare honing
  • peper en zout

Voor de afwerking

  • 10 pitabroodjes
  • 2 tomaten in schijfjes gesneden
  • 1 komkommer in linten
  • 1 handvol Romeinse sla

Instructies
 

Voor de kipburgers

  • Meng het gehakt met zure room, feta, oregano, paprikapoeder, lookpoeder, citroenzeste en dille.
    Gehakt mengen met zure room, feta en specerijen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Zet minstens een half uur in de koelkast.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan op middelmatig vuur.
  • Lepel er hoopjes in van het gehaktmengsel en vorm met de bolle kant van een lepel tot burgers.
  • Laat aan beide zijden bruinen en bak gaar.

Voor de opgelegde rode ui

  • Snijd de ui in ringen en schep in een kommetje.
  • Overgiet met rode wijnazijn tot de uien net onderstaan, en strooi er een snuifje zout en suiker bij.
  • Schep om en laat afgedekt minstens 30 minuten marineren.
    Rode uien opleggen / www.eenlepeltjelekkers.be

Voor de saus

  • Meng de verse kaas met citroensap en honing.
  • Kruid naar smaak bij met peper en zout.
    Saus van plattekaas - verse kaas / www.eenlepeltjelekkers.be

Voor de afwerking

  • Serveer de kipburgers in de pitabroodjes met tomaat, komkommer, sla, opgelegde rode ui en plattekaassaus.
    Kipburger met feta en zure room in schaal / www.eenlepeltjelekkers.be

Notities

  • Controleer of het kippengehakt gekruid is. Zelf heb ik altijd al gekruid gehakt gebruikt, maar als het volledig natuur is, zal je je hamburgermengsel nog royaal moeten bijkruiden met peper en zout. Proef niet van het gehakt, want rauwe kip zou je wel eens slecht kunnen bevallen. Als je wilt weten of het mengsel genoeg gekruid is, kan je een klein stukje bakken en dan proeven.
  • Gebruik ook de steeltjes van de dille. Dille is een heel delicaat kruid, en de steeltjes zijn vrij zacht. Het zou dus zonde zijn om ze weg te gooien. Hak ze goed fijn en voeg toe aan het gehakt.
  • Laat het gehaktmengsel minstens een half uurtje rusten in de koelkast. Zo stijft het wat op en kan je er straks makkelijker burgers van scheppen.
  • Bak de kipburgers in verschillende keren. Maak dus niet de fout die ik bij mijn eerste test van dit recept maakte: alle burgers in één keer in de pan proppen. De temperatuur van de pan zakt dan veel te hard, waardoor de burgers al hun vocht loslaten, en je ze nooit mooi goudbruin én smeuïg kan bakken. Ik heb mijn lesje geleerd en bak de burgers nu per 5.
Trefwoord citroen, dille, feta, gehakt, kip, komkommer, pita, plattekaas, ui, verse kaas
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!