Deze kipburgers met feta zijn licht, fris en zomers. Ze zijn makkelijk te maken en iedereen lust ze! Serveer in pitabroodjes met opgelegde rode ui, seizoensgroenten en een smeuïg sausje op basis van verse kaas.
Meng het gehakt met zure room, feta, oregano, paprikapoeder, lookpoeder, citroenzeste en dille.
Zet minstens een half uur in de koelkast.
Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan op middelmatig vuur.
Lepel er hoopjes in van het gehaktmengsel en vorm met de bolle kant van een lepel tot burgers.
Laat aan beide zijden bruinen en bak gaar.
Voor de opgelegde rode ui
Snijd de ui in ringen en schep in een kommetje.
Overgiet met rode wijnazijn tot de uien net onderstaan, en strooi er een snuifje zout en suiker bij.
Schep om en laat afgedekt minstens 30 minuten marineren.
Voor de saus
Meng de verse kaas met citroensap en honing.
Kruid naar smaak bij met peper en zout.
Voor de afwerking
Serveer de kipburgers in de pitabroodjes met tomaat, komkommer, sla, opgelegde rode ui en plattekaassaus.
Notities
Controleer of het kippengehakt gekruid is. Zelf heb ik altijd al gekruid gehakt gebruikt, maar als het volledig natuur is, zal je je hamburgermengsel nog royaal moeten bijkruiden met peper en zout. Proef niet van het gehakt, want rauwe kip zou je wel eens slecht kunnen bevallen. Als je wilt weten of het mengsel genoeg gekruid is, kan je een klein stukje bakken en dan proeven.
Gebruik ook de steeltjes van de dille. Dille is een heel delicaat kruid, en de steeltjes zijn vrij zacht. Het zou dus zonde zijn om ze weg te gooien. Hak ze goed fijn en voeg toe aan het gehakt.
Laat het gehaktmengsel minstens een half uurtje rusten in de koelkast. Zo stijft het wat op en kan je er straks makkelijker burgers van scheppen.
Bak de kipburgers in verschillende keren. Maak dus niet de fout die ik bij mijn eerste test van dit recept maakte: alle burgers in één keer in de pan proppen. De temperatuur van de pan zakt dan veel te hard, waardoor de burgers al hun vocht loslaten, en je ze nooit mooi goudbruin én smeuïg kan bakken. Ik heb mijn lesje geleerd en bak de burgers nu per 5.