Ga terug
Asperges met garnalen, gerookte zalm en pasta / www.eenlepeltjelekkers.be

Asperges met garnalen, gerookte zalm en pasta

Deze asperges met grijze garnalen, gerookte zalm en pasta móet je gewoon geprobeerd hebben. Ze zijn in een half uurtje klaar, vragen weinig snijwerk en je hebt maar één pan nodig. 
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 30 min
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Belgisch
Porties 4 personen

Equipment

  • kookpot
  • vergiet
  • wok of sauteerpan

Ingrediënten
  

  • 1 kg asperges
  • groentenbouillon
  • 250 g pasta (orzo, penne, gnocchetti, ...)
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 250 g sojascheuten
  • 250 g gerookte zalm in reepjes
  • 150 g grijze garnalen
  • 1 dl lichte room 20% vetgehalte
  • bieslook fijngesneden

Instructies
 

  • Schil de asperges en breek de houterige uiteinden af.
  • Snij in schuine stukjes.
    Asperges in schuine stukjes snijden / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Breng de groentenbouillon aan de kook.
  • Kook er de pasta in gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en hou warm.
  • Verhit de olijfolie in een wokpan en bak er de aspergestukjes in aan tot ze goudbruin zijn (best in drie à vier keren). Kruid bij met peper en zout.
    Asperges goudbruin bakken / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Schep uit de pan en zet apart.
  • Voeg eventueel een extra scheutje olie toe en bak de sojascheuten in de wok.
  • Kruid met peper en zout.
  • Voeg er de asperges opnieuw aan toe, samen met de room.
    Room bij asperges en sojascheuten gieten / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Zet het vuur laag en laat even inkoken.
  • Doe er de pasta bij en roer door.
  • Neem van het vuur en meng er de garnalen en zalm door.
  • Kruid eventueel bij met peper en zout en werk af met de bieslook.

Notities

  • Bewaar de schillen en uiteinden van de asperges. Daar kan je nog lekkere aspergesoep van maken. Zelf bewaar ik ze in een diepvrieszak in de vriezer. Eens ik er genoeg heb (van +/- 2 kg asperges) maak ik er soep van.
  • Bak de asperges goudbruin. Om ze mooi te kunnen bakken is het belangrijk dat je pan of wok goed heet is. Verwarm die dus eerst even voor op middelhoog vuur. Hou je hand boven het oppervlak om te voelen of de pan al heet is. Zo ja, giet je er een scheutje olijfolie in die je rond walst. Als deze heel vloeibaar is (zoals water) is de pan heet genoeg. Bak de aspergestukjes nu in verschillende porties. Als je meteen de hele hoeveelheid toevoegt, koelt de pan te veel af, waardoor de groenten beginnen sudderen in plaats van bakken. Zo zullen ze nooit bruin worden.
  • Kook de pasta in niet te veel water. Tegen alle Italiaanse voorschriften in, is het beter om je pasta in niet te veel water te koken. Daardoor blijft er meer zetmeel aan hangen, waardoor de saus zich beter aan de pasta zal hechten. Je moet tijdens het koken dan wel regelmatig in de pasta roeren, anders gaat die kleven.
  • Gebruik lichte room. Ikzelf gebruik meestal de culinaire room van Campina, die heeft een vetgehalte van 20%. Gebruik je volle room, dan wordt de saus te dik en het geheel te zwaar. Gebruik je magere room (10% vetgehalte of lager), dan krijg je een waterig resultaat zonder veel smaak.
Trefwoord asperge, garnalen, gerookte zalm, pasta, wok