Ga terug

Zalm in de oven met honing-mosterdglazuur

Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 30 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Belgisch, Zweeds
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 el mosterd zacht
  • 3 el honing bijv. acacia
  • 1 teentje look geperst
  • 1/4 tl paprikapoeder
  • 1/4 tl fijn zeezout
  • 1 citroen zeste en sap
  • 1 bos dille
  • neutrale olie bijv. arachide of zonnebloem
  • 800 g zalmfilet zonder vel

Voor erbij

  • komkommersalade
  • gekookte krieltjes
  • enkele citroenpartjes

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C (hetelucht).
  • Meng mosterd, honing, look, paprika, zout en citroenzeste.
  • Snijd de stengels van de dille fijn (bewaar de toppen) en roer door het glazuur.
  • Vet een ovenschotel licht in met olie en leg er de zalmfilet in.
  • Strijk het glazuur op de filet.
  • Dek af met aluminiumfolie en bak 10 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Neem uit de oven, en verwarm de grill op de hoogste stand.
  • Verwijder de folie en bak de zalm nog 6 minuten tot net gaar.
  • Neem uit de oven, pers er wat citroensap over uit en garneer met de dilletoppen.
  • Serveer met komkommersalade, krieltjes en extra citroenpartjes.

Notities

  • Koop kwalitatieve zalm. Vers is onontbeerlijk. Daarnaast ben je ook beter af met een filet van het middendeel dan met een staartstuk. Dat wordt dunner naar het uiteinde toe, waardoor de filet ongelijkmatig zal garen.
  • Kies zachte mosterd. Mijn persoonlijke favoriet is Fins Gourmets van Maille. Die heeft genoeg karakter, maar is toch ook niet té pikant. Mosterd van Tierenteyn of Wosteyn zou ik voor dit recept niet gebruiken.
  • Let op de dikte van de filet. Ik heb hier een stuk van gemiddelde dikte gebruikt (+/- 2 cm). Als jouw filet veel dikker of net veel dunner is, zal de baktijd anders zijn. Pas in dat geval de baktijd onder aluminiumfolie aan, en houd de grilltijd min of meer gelijk.
    Trefwoord dille, honing, mosterd, zalm