Ga terug
+ servings
Speculaasmousse met peperkoek en rode pruimen / www.eenlepeltjelekkers.be

Speculaasmousse met peperkoek

Deze speculaasmousse met peperkoek en pruimen is een echt spektakelstuk: lekker kruidig en licht.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Bak- en rusttijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 1 uur 30 minuten
Gang Dessert, Nagerecht
Keuken Belgisch, Nederlands
Porties 4 personen

Equipment

  • Oven
  • mixer

Ingrediënten
  

Voor de speculaasmousse

  • 3 eieren
  • 40 g suiker
  • 125 ml melk
  • 1/2 theelepel speculaaskruiden
  • 1/2 theelepel Chinees vijkruidenpoeder of "quatre épices"
  • 7 g gelatine in blaadjes
  • 75 g witte chocolade fijngehakt
  • 350 ml slagroom

Voor de peperkoek

  • 1/2 peperkoek

Voor de rodepruimencoulis

  • 3 rode pruimen
  • 3 eetlepels suiker

Voor de afwerking

  • 2 rode pruimen in zeer fijne blokjes

Instructies
 

Voor de peperkoek

  • Verwarm de oven voor op 80°C.
  • Snij de peperkoek in zeer dunne plakjes.
  • Snij ze in driehoekjes.
  • Leg ze tussen twee bakpapieren op een bakplaat en leg er nog een bakplaat op.
  • Laat 3 u drogen in de oven.

Voor de speculaasmousse

  • Week de gelatineblaadjes in koud water.
  • Breng de melk met speculaaskruiden en vijfkruidenpoeder aan de kook.
  • Neem van het vuur en laat 5 minuten trekken.
  • Klop intussen de eidooiers met de helft van de suiker (20 g) schuimig.
  • Klop er de iets afgekoelde melk door.
  • Zet opnieuw op het vuur en verwarm al roerend met een spatel of houten lepel tot het mengsel begint te binden. Dit is tot max. 82 °C.
  • Neem van het vuur en roer er de gelatineblaadjes door tot deze opgelost zijn, en nadien de witte chocolade tot gesmolten.
  • Laat iets afkoelen in een koudwaterbad.
  • Klop intussen de eiwitten stijf en voeg er in drie keer de rest van de suiker (20 g) aan toe.
  • Klop de slagroom lobbig.
  • Spatel eerst het eiwitschuim, en nadien de slagroom door het afgekoelde melk-chocolademengsel.
  • Laat de mousse afgedekt opstijven in de koelkast tot de volgende dag.

Voor de rodepruimencoulis

  • Snijd de pruimen in blokjes.
  • Laat de suiker lichtjes karameliseren in een kom met dikke bodem.
  • Voeg er de pruimen aan toe en zet het vuur laag.
  • Laat garen.
  • Mix de pruimen met de staafmixer en duw door een zeef.
  • Zet de coulis weg tot gebruik.

Voor de afwerking

  • Trek enkele lijntjes coulis op een bord (ev. met een knijpflesje of spuitzak).
  • Schep er drie quenelles speculaasmousse op.
  • Zet er peperkoekdriehoeken tussen.
  • Garneer met de pruimenblokjes en ev. extra coulis.
  • Serveer de speculaasmousse met peperkoek en rode pruimen.
Trefwoord peperkoek, pruimen, room, speculaaskruiden, speculoos, witte chocolade
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!