Ga terug
+ servings
Aziatische gravad lax met komkommersalade met mirindressing en sesamzaad

Aziatische gravad lax met komkommersalade

Deze Aziatische gravad lax met komkommersalade is een fris voorgerecht dat je volledig vooraf kan bereiden. Ideaal voor de feesten!
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 30 minuten
Rusttijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 30 minuten
Gang Visgerecht, Voorgerecht
Keuken Aziatisch, Zweeds
Porties 4 personen

Equipment

  • hakmolentje of gebruik een vijzel
  • goed afsluitbare vershouddoos

Ingrediënten
  

Voor de zalm

  • 50 g grof zout
  • 30 g rietsuiker
  • 2 rode chilipepers
  • 5 cm gember geraspt
  • 2 limoenen alleen de zeste
  • 1 eetlepel korianderzaad
  • 1 theelepel sesamolie
  • 2 bossen koriander
  • 500 g zalmfilet van het dikke stuk gesneden
  • 60 ml mirin
  • 1 limoen alleen het sap

Voor de komkommersalade

  • 1/4 komkommer zaadlijsten verwijderd
  • 1/2 mango
  • 3 lente-uitjes
  • 5 takjes koriander

Voor de mirindressing

  • 1 eetlepel mirin
  • 1/2 limoen
  • 1/2 theelepel sesamolie
  • 1/2 theelepel vissaus
  • 1/4 theelepel korianderpoeder

Voor de afwerking

  • 1 rode chili in ringen gesneden
  • sesamzaad
  • limoen in partjes

Instructies
 

Voor de zalm

  • Mix zout, suiker, chili, gember, limoenzeste, korianderzaad en sesamolie in een hakmolen tot een grove pasta.
  • Leg een bos koriander op de bodem van een goed afsluitbare vershouddoos. Leg daar de zalm op.
  • Verdeel het zoutmengsel over de zalm; zorg dat de hele bovenkant bedekt is.
  • Meng mirin en limoensap en giet voorzichtig naast de zalm, zodat je het zout niet wegspoelt.
  • Verdeel nu de tweede bos koriander over de zalm en sluit de doos af.
  • Zet 24 u in de koelkast.
  • Neem de zalm uit de doos, wrijf er het zout en de koriander af en dep droog.
  • Rol in een schone handdoek en bewaar tot gebruik in de koelkast (max. 4 dagen).

Voor de komkommersalade

  • Snijd komkommer en mango in fijne reepjes. Hak de lente-ui en koriander fijn.
  • Meng goed.

Voor de mirindressing

  • Meng alle ingrediënten voor de dressing.

Voor de afwerking

  • Snijd de zalm in zo dun mogelijke plakken en verdeel over 4 borden.
  • Lepel er wat dressing over.
  • Schep er in het midden de salade op.
  • Werk af met chili en sesamzaad.
  • Serveer de Aziatische gravad lax met limoenpartjes.
Trefwoord gember, komkommer, koriander, lente-ui, limoen, mango, mirin, sesamzaad, zalm
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!