Ga terug
+ servings
Kalkoen met speculoos en veenbessen / www.eenlepeltjelekkers.be

Kalkoen met speculoos en cranberry's

Deze kalkoen met speculoos valt bij iedereen in de smaak en is makkelijk vooraf te bereiden. Het perfecte hoofdgerecht voor de feestdagen!
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 30 minuten
Baktijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, Vleesgerecht
Keuken Belgisch
Porties 4 personen

Equipment

  • kookpot met dikke bodem type Le Creuset
  • ovenschaal
  • mixer of hakmolen
  • Oven

Ingrediënten
  

  • vloeibare boter
  • 800 g kalkoengebraad
  • peper en zout
  • tijm voor de afwerking

Voor de speculooskorst

  • 100 g speculoos
  • 5 eetlepels vloeibare boter

Voor de cranberry's

  • 1 sjalot fijngehakt
  • 60 ml grand marnier
  • 340 g cranberry's
  • 180 ml gevogeltefond
  • tijm enkele takjes
  • 2 eetlepels honing

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Verhit een scheutje vloeibare boter in een casserole.
  • Kruid het kalkoengebraad met peper en zout.
  • Korst het aan alle kanten goudbruin aan in de boter.
  • Neem uit de pan en leg in een ovenschaal.

Voor de speculooskorst

  • Mix de speculoos fijn.
  • Voeg de boter toe en meng tot je een pasta bekomt.
  • Strijk uit over de bovenkant van het gebraad.
  • Schuif het gebraad +/- 40 minuten in de voorverwarmde oven tot het gaar is.

Voor de cranberry's

  • Voeg een extra scheutje vloeibare boter toe aan de casserole en verhit op middellaag vuur.
  • Voeg de sjalot toe en fruit zachtjes tot glazig.
  • Verhoog het vuur en blus de pan met grand marnier.
  • Laat bijna volledig verdampen.
  • Voeg de cranberry's, gevogeltefond, tijm en honing toe en laat zachtjes pruttelen tot de saus iets indikt.

Om te serveren

  • Neem de kalkoen uit de oven en snijd in plakken.
  • Lepel de cranberrycompote op een serveerschaal.
  • Schik er de kalkoen op.
  • Verdeel er wat extra tijmtakjes over.
  • Serveer de kalkoen met speculoos en cranberry's.
Trefwoord cranberry's, feestdagen, feestrecept, kalkoen, kalkoengebraad, kerst, kerstkoken, speculoos, tijm, veenbessen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!