2preiwitten+/- 500 g, schoongemaakt en steelaanzet verwijderd
2venkelknollen+/- 1 kg, schoongemaakt en steelaanzet verwijderd, venkelgroen bewaard
1klontjeboter
1eetlepelvenkelzaad
1eetlepelfijn zeezout+ extra naar smaak
100mlNoilly Pratof andere droge, witte vermouth
1/2sinaasappelalleen het sap
1lgevogeltefondof kippenbouillon
100mlculinaire room20% vetgehalte
Voor de afwerking
2eetlepelszure room of crème fraiche
100ggrijze garnalengepeld
venkelgroen
zwarte pepervan de molen
Om te serveren
enkelesneetjesroggebroodev. getoast
Instructies
Snijd de look in fijne plakjes. Snijd uien, prei en venkel grof. Hou het venkelgroen apart voor de afwerking
Smelt een klontje boter op middelhoog vuur in een soeppot.
Voeg look, ui, prei en venkel toe. Doe er ook het venkelzaad en zout bij. Laat een 20-tal minuten stoven tot alles geslonken is (je houdt in volume ongeveer de helft over).
Zet het vuur hoog en blus met Noilly Prat en sinaasappelsap. Laat volledig verdampen.
Voeg nu de gevogeltefond toe en breng aan de kook. Laat 20 minuten zachtjes pruttelen.
Doe de soep in de blender en mix glad. Duw indien gewenst door een zeef (zie notities).
Giet ze opnieuw in de soeppot en voeg de culinaire room toe. Laat enkele minuten doorkoken en neem dan van het vuur.
Kruid indien gewenst bij met extra zout.
Voor de afwerking
Verdeel de soep over 4 borden.
Lepel er wat zure room op, werk af met garnalen en venkelgroen, en strooi er wat zwarte peper over. Serveer met het roggebrood.
Notities
Laat de groenten goed stoven. Dit zorgt voor extra smaak in de soep. Laat ze echter niet bruin worden, zodat je soep straks een fris kleurtje heeft.
Vergeet het venkelzaad niet. Dit lijkt misschien een kleine toevoeging, maar toch zorgt dit in het eindresultaat voor een groot verschil. Venkelzaad geeft warmte en diepte aan de soep.
Wees niet bang van het sinaasappelsap. Het lijkt misschien een bizarre toevoeging, maar sinaasappel vult venkel qua smaak heel goed aan. In de soep krijg je geen sinaassmaak, maar eerder een geurig zuurtje dat dit gerecht naar een hoger niveau tilt.
Laat de alcohol goed verdampen. Niks dat zo snel tegenvalt als een gerecht met alcohol die niet genoeg is ingekookt. Laat de Noilly Prat dus goed verdampen tot je bijna geen vocht meer ziet. Voeg pas dan de gevogeltefond of bouillon toe.
Zeef de soep indien gewenst. Als ik dit soepje doordeweeks maak, dan laat ik het zeven sowieso achterwege. Door de soep in de blender te mixen, wordt die al mooi glad. Als je de soep echter voor een feestje wilt serveren, dan geeft zeven wel een meerwaarde.