Ga terug
+ servings
Taart van Griekse yoghurt met bosbessencompote / www.eenlepeltjelekkers.be

Taart van Griekse yoghurt met bosbessencompote

Deze taart van Griekse yoghurt heeft een krokante bodem en smeuïge vulling. Serveer er bosbessencompote bij voor het perfecte dessert!
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 40 minuten
Rusttijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 40 minuten
Gang Dessert, Gebak, Nagerecht, taart
Keuken Belgisch
Porties 6 personen

Equipment

  • springvorm van 20 cm diameter
  • foodprocessor
  • mixer
  • kookpot

Ingrediënten
  

Voor de bodem

  • 70 g boter
  • 140 g lekkere granola met noten

Voor de vulling

  • 650 g Griekse yoghurt
  • 5 eetlepels ahornsiroop
  • 2 vanillestokjes alleen de zaadjes
  • 6 zakjes poedergelatine of 6 blaadjes gelatine
  • 150 ml karnemelk op kamertemperatuur
  • 250 ml room koud, minstens 35% vetgehalte

Voor de bosbessencompote

  • 250 g bosbessen
  • 60 g vanillesuiker
  • 2 eetlepels citroensap

Voor de afwerking (optioneel)

  • bosbessen gehalveerd
  • takjes munt
  • eetbare bloemen

Instructies
 

Maak eerst de bodem

  • Smelt de boter op zacht vuur.
  • Voeg toe aan de granola en maal in een foodprocessor met het hakmes. Het blijft een vrij grof en brokkelig mengsel, maar maak je geen zorgen: dit zorgt net voor een heerlijk krokante bodem.
  • Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Dat doe je door een bakpapier over de ronde bodem te leggen, en er dan ring op vast te klikken. Het is niet nodig het bakpapier bij te knippen, want straks ga je de taart toch volledig ontvormen.
  • Stort het granola-boter mengsel in de springvorm en wrijf met de bolle kant van een lepel plat tot de hele bodem bedekt is met een dun laagje.
  • Zet in de koelkast om op te stijven terwijl je de vulling bereidt.

Voor de vulling

  • Roer de yoghurt los met ahornsiroop en vanille tot je een smeuïg, ivoorkleurig mengsel zonder klonters bekomt.
  • Voeg het gelatinepoeder toe aan de karnemelk en mix 1 minuut tot volledig glad. (Let op: als je geen poedergelatine gebruikt, moet je de karnemelk verwarmen om daarin de geweekte blaadjes op te lossen. Check de verpakking voor instructies.)
  • Meng door de yoghurt.
  • Klop de room op tot yoghurtdikte en spatel luchtig door de yoghurt.
  • Giet de vulling op de granolabodem in de springvorm, tik enkele keren tegen het aanrecht om eventuele luchtbellen te verwijderen, en laat minstens 1 uur opstijven in de koelkast.

Maak intussen de bosbessencompote.

  • Verwarm de bosbessen met suiker en citroensap op middelhoog vuur.
  • Laat 5 minuten zachtjes pruttelen.
  • Neem van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur. De compote blijft vrij vloeibaar, maar dat is ook de bedoeling.
  • Bewaar tot gebruik in de koelkast.

Voor de afwerking

  • Ontvorm de taart: ga met een mes langs de rand van de springvorm om de taart van de randen los te maken. Open de springvorm voorzichtig en verwijder de ring. Schuif je mes zorgvuldig tussen de bodem en het bakpapier, om ze van elkaar los te maken. Laat de taart nu zachtjes van het bakpapier op een taartschotel schuiven.
  • Lepel er de bosbessencompote op en werk af met gehalveerde bosbessen, munt en eetbare bloemen. Geef de rest van de compote erbij in een apart kommetje, zodat de gasten zichzelf kunnen bedienen.
  • Serveer de taart van Griekse yoghurt met bosbessencompote.
Trefwoord blauwe bessen, bosbessen, kaastaart, taart, taart zonder bakken, yoghurt
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!