Klop boter, suiker, vanillesuiker en citroenzeste samen romig met de (stand)mixer.
Voeg er al kloppend één voor één de dooiers bij. Voeg pas een nieuwe dooier toe als de vorige goed is opgenomen in het beslag.
Klop er ook het bakmeel door.
Klop de eiwitten stijf met een snuifje zout tot het in pieken omhoog staat. Doe dit in een brandschone, vetvrije kom.
Schep een beetje eiwit bij het beslag en roer het er door zodat het beslag wat losser wordt.
Voeg nu lepel per lepel de rest van het eiwit toe en spatel luchtig door het beslag.
Snijd de appels in schijfje van +/- 0,5 cm dik.
Vet een cakevorm in met bakspray of boter.
Schep er de helft van het beslag in.
Steek er de appelpartjes rechtop en naast elkaar in.
Schep er de rest van het beslag over.
Strooi er 2 el kristalsuiker over.
Bak in +/- 60 minuten goudbruin en gaar in de oven. Een satéprikker moet er schoon uitkomen; zo niet, moet je cake nog wat langer bakken.
Serveer de appelcake met citroen.