Ga terug
+ servings
Pasta met broccoli en worst / www.eenlepeltjelekkers.be

Pasta met broccoli, worst en venkelzaad

Deze pasta met broccoli, worst en venkelzaad is makkelijk en snel te maken, smaakt heerlijk romig en een beetje pittig door de chili. Lekker met parmezaan!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht, Pasta
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Equipment

  • kookpot
  • Pan met dikke bodem

Ingrediënten
  

  • 1 broccoli
  • 500 g orecchiette
  • olijfolie
  • 350 g chipolataworstjes
  • 1 ui schoongemaakt en fijngehakt
  • 2 teentjes look geperst
  • 1 chilipeper zaadlijsten verwijderd, fijngehakt
  • 1 eetlepel venkelzaad
  • 50 g boter
  • 150 g geraspte parmezaan
  • peper en zout

Instructies
 

  • Snijd het bovenste stuk van de broccoli en verdeel in kleine roosjes.
  • Snijd de onderzijde van de steel, schil het dikste stuk en hak fijn (mes of foodprocessor). Voeg toe aan de roosjes.
  • Breng een grote pot royaal gezouten water aan de kook.
  • Kook er de orecchiette in gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Voeg er de laatste 3 minuten de broccoli aan toe.
  • Giet af maar bewaar 300 ml van het kookvocht (2 grote pollepels).
  • Verhit intussen een scheutje olijfolie in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur.
  • Duw het gehakt in korte stukjes uit de worsten, rechtstreeks in de hete olijfolie.
  • Laat aan alle zijden mooi goudbruin bakken.
  • Zet het vuur lager en voeg ui, look, chilipeper en venkelzaad toe.
  • Laat zachtjes fruiten.
  • Schep de uitgelekte pasta en broccoli samen met het achtergehouden kookvocht bij het gehaktmengsel.
  • Voeg er het klontje boter aan toe en roer tot gesmolten.
  • Neem van het vuur en roer er de parmezaan door.
  • Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
  • Serveer de pasta met broccoli en worst.

Notities

  • Gooi de steel van de broccoli niet weg. Het is zonde om het grootste deel van deze mooie groente verloren te laten gaan. Als je het houterige uiteinde verwijdert en het dikste stuk zorgvuldig schilt, is deze perfect bruikbaar. Ik heb hem in de foodprocessor gegooid, maar je kan hem evengoed met een mes fijnhakken.
  • Kies kwaliteitsvolle worst. Ga niet voor de goedkoopste, maar voor de lekkerste. Zelf gebruik ik graag worstjes van de slager of biologische chipolata's van de supermarkt. Je kan eventueel ook gehakt gebruiken, maar worstvlees heeft wat meer samenhang, en dat is in dit gerecht lekkerder.
  • Optimaliseer je keukentijd. Als je start met het voorbereiden van de groenten, heb je maar een half uurtje nodig. Zorg dat broccoli, ui, look & chilipeper gesneden klaarstaan. Begin dan met het water voor de pasta te koken, en zet intussen een pan op het vuur voor de worstjes. Op die manier zijn vleesmengsel en pasta gelijktijdig klaar.
  • Vergeet het kookwater van de pasta niet. Het zou niet de eerste keer zijn dat ik mijn pasta afgiet in de gootsteen, en pas achteraf besef dat ik er eigenlijk wat van nodig had voor de pasta. Schep er dus net voor het einde van de kooktijd alvast 2 grote pollepels uit in een maatbeker, en ga dan verder met het recept. Door het kookwater aan de pasta toe te voegen, creëer je extra smeuïgheid, terwijl er helemaal geen room aan te pas komt.
  • Gebruik alleen echte boter. Ik weet niet wat ik hier verder van uitleg bij moet geven... Geen margarine of bakboter alsjeblieft.
Trefwoord broccoli, chili, gehakt, parmezaan, pasta, worst
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!