Ga terug
+ servings
Pompoencake / www.eenlepeltjelekkers.be

Pompoencake met ahornglazuur

Deze pompoencake met ahornglazuur is kruidig, smeuïg en zoet. Serveer hem in de herfst of winter met een kopje koffie of thee.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Pompoen roosteren 1 uur 30 minuten
Totale tijd 2 uur 30 minuten
Gang Dessert, Gebak, taart
Keuken Amerikaans, Belgisch
Porties 8 personen

Equipment

  • Oven
  • mixer

Ingrediënten
  

  • 1 butternutpompoen
  • 125 g boter op kamertemperatuur
  • 250 g donkerbruine suiker
  • 3 eieren op kamertemperatuur
  • 300 g bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1/2 tl natriumbicarbonaat
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1/2 tl piment te koop bij o.a. Delhaize
  • 1/2 muskaatnoot geraspt (+/- 1/2 tl poeder)
  • 50 g zure room op kamertemperatuur

Voor het glazuur

  • 100 g boter op kamertemperatuur
  • 150 g roomkaas type philadelphia, op kamertemperatuur
  • 4 el ahornsiroop
  • 1/2 tl fijn zeezout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Halveer de pompoen, verwijder de steelaanzet en zaadlijsten en snijd dan in 8 parten.
  • Leg in een ovenschaal, dek af met aluminiumfolie en rooster in +/- 1u30 zacht in de oven.
  • Laat afkoelen en verwijder de schil.
  • Mix het vruchtvlees fijn en weeg 350 g af voor de cake.
  • Verlaag de oventemperatuur tot 170 °C.
  • Klop de boter een drietal minuten romig met de suiker.
  • Voeg één voor één de eieren toe.
  • Meng bloem, bakpoeder, natriumbicarbonaat en specerijen en klop lepel voor lepel door het beslag.
  • Meng zure room en pompoenpuree, en spatel er luchtig door. Meng zo kort mogelijk, zodat je beslag niet te veel lucht verliest.
  • Bekleed een rechthoekige bakvorm van +/- 33 op 27 cm met bakpapier.
  • Stort er het deeg in en strijk glad. Tik enkele keren tegen het aanrecht zodat eventuele luchtbellen kunnen ontsnappen.
  • Schuif in de oven en bak in 30 minuten goudbruin.
  • Neem uit de oven en laat volledig afkoelen in de vorm.
  • Maak intussen het glazuur.
  • Klop de boter romig.
  • Voeg de roomkaas toe en klop verder.
  • Voeg ahornsiroop en zout toe en klopt tot je een gladde massa bekomt.
  • Laat een half uur opstijven in de koelkast.
  • Ontvorm de pompoencake en leg op een schotel.
  • Spatel er het glazuur op en strijk glad.
  • Serveer de pompoencake met ahornglazuur.

Notities

  • Pompoenpuree. Je ziet het in veel Amerikaanse recepten voorbij komen, maar bij ons is pompoenpuree niet zomaar in blik verkrijgbaar. Geen nood: je kan dit eenvoudig zelf maken. Rooster pompoenstukken afgedekt tot ze zacht zijn. Laat afkoelen en mix glad. In dit recept gebruik ik 350 g: dat is het equivalent van ongeveer een halve butternut (afhankelijk van de grootte). Maar de puree is veelzijdig, je kan er alle kanten mee uit. Mix de overschot bijvoorbeeld door de soep, roer door aardappelpuree of vries gewoon in voor wanneer je deze cake nog eens bakt.
  • Kamertemperatuur. Ik heb het hier waarschijnlijk al enkele keren geschreven, maar zorg ervoor dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Zo krijg je het beste bakresultaat.
  • Specerijen. Zelf hou ik enorm van deze kruidige cake. Ben je echter niet zo avontuurlijk, laat ze dan gerust weg, of vervang door 1 tl kaneel voor een meer gangbare smaak.
  • Glazuur. Dit ivoorkleurig glazuur van boter, roomkaas en esdoornsiroop is héérlijk. Hou je dus in en eet het niet allemaal op voor het op de cake gesmeerd is.
Trefwoord ahornsiroop, cake, pompoen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!