Verwarm de oven voor op 170 °C (boven- en onderwarmte).
Klop boter en suiker samen goed los.
Voeg het ei toe en klop het erdoor.
Meng bloem, bakpoeder, bicarbonaat, zeezout en speculaaskruiden.
Roer de helft van dit mengsel lepel per lepel door het beslag.
Klop er nu kefir en vanille-extract door.
Roer er dan de rest van de droge ingrediënten geleidelijk aan door.
Spatel er citroenzeste en geraspte appels door.
Zet cupcakevormpjes in een cupcake-bakvorm van 12.
Schep het beslag in de vormpjes. Vul ze tot net onder de rand.
Bak in 25 à 30 minuten goudbruin en gaar in de oven. Test met een satéprikker: als die er droog uitkomt, zijn de cakejes gaar.
Neem uit de vorm en laat de appelcupcakes op een rooster afkoelen.
Klop voor de speculooscrème roomkaas, speculoospasta en zout door elkaar.
Zet in de koelkast tot gebruik.
Spuit de speculooscrème met een spuitzak op de appelcupcakes.
Werk eventueel af tot een vleermuis met gehalveerde speculooskoekjes, smarties en decoratiestift.
Serveer de appelcupcakes met speculooscrème.