Ga terug
+ servings
Muffins met blauwe bessen en streusel / www.eenlepeltjelekkers.be

Muffins met blauwe bessen en streusel

Deze muffins met blauwe bessen en streusel zijn zacht met een krokante topping, en fris door de citroen. Heerlijk bij ontbijt of koffie!
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 30 minuten
Baktijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Dessert, Gebak, Ontbijt
Keuken Belgisch
Porties 16 muffins

Equipment

  • mixer
  • Hoge cupcakevormpjes
  • Muffinbakplaat
  • Oven

Ingrediënten
  

Voor het streusel

  • 70 g boter koud
  • 70 g kristalsuiker
  • 70 g patisseriebloem
  • 1 citroen alleen de zeste
  • 70 g amandelschilfers

Voor het beslag

  • 120 g boter op kamertemperatuur
  • 250 g kristalsuiker
  • 2 citroenen alleen de zeste
  • 1 theelepel vanille-extract of vanillepasta
  • 2 eieren
  • 250 g patisseriebloem
  • 2 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel fijn zeezout
  • 120 g verse kaas mager
  • 250 g blauwe bessen diepvries of vers

Instructies
 

Maak eerst het streusel:

  • Meng boter met suiker, bloem en citroenzeste met je vingers door elkaar tot je de textuur van nat zand bekomt.
  • Meng er de amandelschilfers door.
  • Zet in de koelkast tot gebruik.
    Streusel maken / www.eenlepeltjelekkers.be

Maak nu het beslag van de muffins:

  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte).
  • Klop boter met suiker, citroenzeste en vanille romig met de mixer.
  • Klop er dan één voor één de eieren door.
  • Meng bloem met bakpoeder en zout en voeg de helft toe aan het beslag. Klop door.
  • Klop er nu de verse kaas door, en nadien de rest van het bloemmengsel .
    Beslag maken / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Spatel er de blauwe bessen door.
    Bosbessen bij beslag doen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Zet hoge cupcakevormpjes in een muffinbakplaat.
  • Lepel telkens een flinke eetlepel van het beslag in de vormpjes. Je hebt voldoende beslag voor een 16-tal muffins.
  • Strooi er nu het streusel over.
    Streusel over muffins verdelen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Zet in het midden in de oven en bak in +/- 30 minuten gaar.
  • Neem uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.
  • Serveer de muffins met blauwe bessen en streusel.

Notities

  • Klop boter en suiker mooi romig. Zorg eerst en vooral dat je zachte boter gebruikt op kamertemperatuur. De ene boter is harder dan de andere: dat merk je al als je de pakjes koopt in de winkel. Voor het beslag is het het beste dat je zachte boter gebruikt. Goeie merken daarvoor zijn bijvoorbeeld Kerrygold (o.a. bij Colruyt, Delhaize en Carrefour) of Campina (bij Albert Heijn). Neem die minstens een half uur voor je begint uit de koelkast, en klop hem nadien samen met de suiker goed romig. Als je zachte boter gebruikt, duurt dit ongeveer 2 minuten.
  • Gebruik voor de streusellaag harde, ijskoude boter. Voor de streusellaag heb je dan eigenlijk het omgekeerde nodig: boter die van nature hard is, en die je rechtstreeks uit de koelkast gebruikt. De meeste huismerken voldoen aan deze eigenschappen, maar bijvoorbeeld ook Carlsbourg (o.a. bij Colruyt en Delhaize). Als de boter te zacht is, bekom je nooit de kruimelige textuur.
  • Gebruik hoge cupcakevormpjes. Voor het beste resultaat gebruik je hoge cupcakevormpjes. Ik kocht de mijne bij Ine van Studio Lala maar als je een beetje handig bent - in tegenstelling tot mij, kan je ze ook zelf maken. Je kan uiteraard ook gewone cupcakevormpjes gebruiken, maar dan zal je beslag iets meer uitvloeien en zullen de muffins minder hoog zijn. Maar daarom niet minder lekker natuurlijk!
  • Meng de blauwe bessen kort en voorzichtig door het beslag. Om te voorkomen dat de bessen barsten, moet je ze voorzichtig en in zo weinig mogelijk stappen door het beslag spatelen. Als je diepvriesbessen gebruikt, neem ze dan pas uit de vriezer als je ze nodig hebt, en hou er rekening mee dat je beslag heel hard zal worden doordat de temperatuur ineens zakt. Dit is zeker niet erg, maar je zal wat extra armkracht nodig hebben om alles in een drietal scheppen gemengd te krijgen. Als er toch bessen barsten, wanhoop dan niet: je muffins zullen nog even lekker zijn, alleen zal je beslag er wat paarsig uitzien. Maar eens gebakken, zie je daar bijna niks meer van.
Trefwoord amandelen, bakken, blauwe bessen, bosbessen, citroen, plattekaas, verse kaas
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!