Bloch’s yoghurtbrood

2 maart 2014 | Een lepeltje lekkers, Gezellig bakken, Home thema, Recepten

 

Nog eens tijd voor een broodproject. Ik heb al wel enkele broodrecepten uitgeprobeerd, maar dit yoghurtbrood uit het derde Blochboekje: “Stefan Elias reist in de voetsporen van Jacques Bloch” is tot nu al het best gelukt!

Ik begrijp steeds meer dat brood bakken een echte kunst is, en dan nog één die je niet snel onder de knie krijgt… Je moet kunnen aanvoelen wanneer je net voldoende vocht hebt toegevoegd, wanneer je genoeg gekneed hebt, en je moet het moment herkennen dat je brood net hoog genoeg gerezen is voor je er de lucht weer uitduwt. Ik heb de kunst nog niet helemaal beet, maar er zijn al vorderingen. Zo weet ik intussen dat je bij de start niet de kwistig moet zijn met bloem: het deeg wordt steviger naarmate je het meer kneedt, en als je bij de start te veel bloem toevoegt, eindig je met een droog brood.

Dit yoghurtbrood is eenvoudig te bereiden en vraagt – zeker als je een keukenrobot in huis hebt – niet veel werk, maar – zoals alle goede dingen – wel een beetje tijd. Voor alle duidelijkheid: dit brood smaakt als een gewoon bruin brood, de yoghurt kan je niet meer terugvinden.

Wat heb je nodig?

voor een brood van 400g
50 g tarwevolkorenmeel
175 g tarwebloem
4 g zout
8 g verse gist
165 g yoghurt

Hoe ga je tewerk?

Verkruimel de gist in een grote kom.
Meng er de yoghurt door en roer glad tot de gist volledig opgelost is.


Voeg er dan de andere ingrediënten aan toe en meng tot een egaal deeg.


Kneed het deeg een 7-tal minuten in de keukenrobot, of een dikke 10 minuten met de hand.


Dek de kom af met een vochtige handdoek en laat het deeg 20 minuten rusten.
Plooi het deeg twee keer dubbel en maak stevig rond.
Laat het deeg afgedekt nog eens 20 minuten rijzen.
Sla de lucht uit het deeg en maag de bol nog eens stevig rond.
Leg op een met bakpapier beklede bakplaat.
Laat een uur rijzen tot de deegbol in volume verdubbeld is. 
IMG_4066
  • Pin
Verstuif wat bloem over de deegbol en maak er met een scherp mes enkele insnijdingen in.

Laat het yoghurtbrood nog 15 minuten narijzen.
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Bak het brood 25 minuten in de oven, waarvan je de temperatuur meteen verlaagd tot 200 °C.
Het brood is genoeg gebakken als het hol klinkt als je erop tikt.

Nog enkele gebakrecepten

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

Crumpets met verse kaas en braambessen

Crumpets met verse kaas en braambessen

Ik deel vandaag het recept voor een origineel en misschien nog weinig gekend ontbijtje: crumpets met verse kaas en braambessen. Crumpets zijn een traditioneel Engels gebakje, dat het midden houdt tussen een dikke pancake en een broodje. In Groot-Brittannië kan je ze...

Taartjes met pudding, citroen en kaneel

Taartjes met pudding, citroen en kaneel

Met Pasen voor de deur is het nog eens tijd om te bakken. Niets zo gezellig als iets lekkers uit eigen oven op tafel toveren! Ik heb dit jaar gekozen voor deze kleine taartjes met pudding, citroen en kaneel. Ze zijn smeuïg en krokant, zoet en toch fris, simpel maar...

Muffins met blauwe bessen en citroen

Muffins met blauwe bessen en citroen

Hoe kouder het buiten wordt, hoe meer zin ik heb om te bakken. En de laatste weken hebben we wel al wat winterweer over ons heen gekregen... Vandaag dus het recept voor muffins met blauwe bessen en citroen op jullie bord... euh blog! Voor mij kan het niet snel genoeg...

2 Reacties

  1. Lineke

    Geweldig brood! Dank je wel ik had nog wat walnoten toegevoegd…

    Antwoord
    • Annelies

      Blij dat het gesmaakt heeft! Nog veel bakplezier!

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest