Ga terug
+ servings
Rösti met gerookte zalm / www.eenlepeltjelekkers.be

Rösti met gerookte zalm, citroenroom en kappertjes

Deze rösti met gerookte zalm maak ik stressvrij in de oven. Ik serveer hem met gerookte zalm, room en een dressing op basis van kappertjes.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Borrelhapje, Brunch, Lunch, Ontbijt
Keuken Belgisch
Porties 6 rösti's

Equipment

  • rasp of foodprocessor met rasp accessoire
  • Oven
  • bakplaat
  • (hand)mixer of garde

Ingrediënten
  

  • 300 g bloemige aardappels geschild
  • zonnebloemolie of andere plantaardige olie
  • peper en zout

Voor de dressing

  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1/4 bos bieslook
  • 1/4 kleine sjalot gepeld
  • 1/2 citroen alleen de zeste
  • 3 eetlepels olijfolie

Voor de citroenroom

  • 125 ml volle room min. 33% vetgehalte
  • 1/2 citroen alleen het sap

Voor de afwerking

  • 2 sneetjes gerookte zalm
  • bieslook
  • citroenpartjes

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Rasp de aardappels fijn en stort op een keukenhanddoek.
  • Vouw de handdoek toe en knijp zoveel mogelijk vocht uit de aardappels.
    Aardappels raspen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Vet de bakplaat in met olie en leg er de aardappelrasp in 6 gelijkmatige hoopjes op. Zorg dat ze overal ongeveer even dik zijn.
    Rösti vormen op de bakplaat / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Kwast nogmaals in met olie & kruid met peper en zout.
  • Schuif de bakplaat in de oven en bak de rösti's in 25 à 30 minuten goudbruin en knapperig.
  • Neem de rösti met een spatel voorzichtig van de bakplaat en laat uitlekken op keukenpapier.

Voor de dressing

  • Hak kappertjes, bieslook en sjalot fijn.
  • Meng met citroenzeste en olie.
  • Kruid naar smaak bij met peper en zout.
    Kappertjesdressing / www.eenlepeltjelekkers.be

Voor de citroenroom

  • Klop de room en het citroensap samen op tot yoghurtdikte.
  • Kruid bij met peper en zout.
    Citroenroom / www.eenlepeltjelekkers.be

Voor de afwerking

  • Beleg de rösti's met gerookte zalm.
  • Lepel er de dressing en citroenroom bij.
  • Serveer met extra bieslook en citroenpartjes.
    Rösti met gerookte zalm vooraanzicht / www.eenlepeltjelekkers.be

Notities

  • Vet de bakplaat goed in. Op die manier kan je de rösti er straks makkelijk af scheppen. Ik giet een beetje zonnebloemolie op de plaat en verdeel dit dan met een kwastje over het gehele oppervlak.
  • Zorg dat de rösti overal even dik is. Dit is belangrijk voor de garing. Het is normaal dat eerst de buitenkanten kleuren: dat is ook net zo lekker, omdat je dan een knapperig korstje krijgt. Neem de rösti uit de oven als de binnenkant zacht en de buitenkant goudbruin is. Dan zijn ze zeker gaar en klaar om te beleggen.
  • Bewaar de room tot gebruik in de koelkast. Koude room is gemakkelijker op te kloppen. Laat het flesje dus in de koelkast staan tot je klaar bent om de citroenroom te maken.
Trefwoord aardappel, bieslook, citroen, gerookte zalm, kappertjes, pasen, room, slagroom, zalm
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!