Ga terug
+ servings
Everzwijnfilet met rozemarijn en whisky / www.eenlepeltjelekkers.be

Everzwijnfilet met rozemarijn en whisky

Deze everzwijnfilet met rozemarijn en whisky is snel te bereiden en heeft een diepe, lichtzoete smaak. De whiskysaus maakt het helemaal af. Ideaal voor kerst of eindejaar.
4.20 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Belgisch
Porties 4 personen

Equipment

  • braadpan
  • zeef
  • sauspan

Ingrediënten
  

  • 1 everzwijnfilet (+/- 600 g)
  • 1 klontje boter
  • 1 scheutje olie neutraal, zoals koolzaad of arachide
  • rozemarijntakjes om te serveren (optioneel)

Voor de kruidenpasta

  • 1 tl grof zeezout
  • 1 el bruine suiker
  • 1 tl roze peperkorrels gekneusd
  • 1 takje rozemarijn alleen de naaldjes, fijngehakt
  • 1/2 tl lookpoeder
  • 1 el whisky

Voor de whiskysaus

  • 1 klontje boter + extra voor de afwerking
  • 1 sjalot gepeld en steelaanzet verwijderd, grof gehakt
  • 3 takjes rozemarijn alleen de naaldjes, grof gehakt
  • 50 ml whisky
  • 200 ml wildfond
  • 1 el cranberrycompote
  • peper en zout naar smaak

Instructies
 

  • Neem het vlees een half uurtje van tevoren uit de koelkast en snijd in 2 stukken.
    Everzwijnfilet / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Meng zout, suiker, roze peper, rozemarijn, lookpoeder en whisky tot een pasta.
    Kruidenpasta maken / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Smeer het vlees aan beide zijden in met de kruidenmengeling.
    Kruidenpasta op everzwijnfilet smeren / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Smelt een klontje boter samen met een scheutje olie in een braadpan op middelhoog vuur.
  • Korst beide zijden van het vlees aan in de pan (ongeveer 2 minuten per kant).
  • Zet het vuur lager en bak per kant nog 1 minuut tot het vlees rosé is.
    Everzwijnfilet bakken / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Neem uit de pan en laat 10 minuten rusten. Maak intussen de saus.

Voor de whiskysaus

  • Giet het overtollige vet uit de pan en smelt er een opnieuw klontje boter in.
  • Fruit er de sjalot samen met de rozemarijn in aan tot zacht.
    Sjalot en rozemarijn aanstoven in de pan / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Zet het vuur hoger en blus met whisky.
  • Laat volledig verdampen.
  • Voeg nu de wildfond en cranberrycompote toe en laat 7 à 10 minuten inkoken.
  • Zeef de saus boven een sauspan.
  • Voeg een extra klontje boter toe en laat dit op zeer zacht vuur smelten, terwijl je de pan af en toe ronddraait.
  • Kruid eventueel bij met peper en zout.

Voor de afwerking

  • Leg wat takjes rozemarijn op een serveerschaal.
  • Schik er het vlees op en serveer met de saus.
    Everzwijnfilet met rozemarijn en whisky op tafel / www.eenlepeltjelekkers.be

Notities

  • Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is. Zo zal het gelijkmatig bakken, en is het straks mooi rosé en warm vanbinnen. 
  • Schroei het vlees aan op hoog vuur en gaar het dan kort verder op laag vuur. Everzwijnfilet is mager vlees en kan dus snel uitdrogen. Korst het daarom snel aan op hoog vuur, zet het vuur dan lager en laat het op zacht vuur nog heel even verder bakken. Als je op het vlees duwt, moet het nog wat meegeven. 
  • Laat de saus kort inkoken. Als je de saus té lang laat koken, zal ze wat stroperig en bitter worden. Een zevental minuten (tot het vocht voor de helft verdampt is) is meer dan voldoende. 
Trefwoord cranberry's, everzwijn, feestdagen, feestrecept, kerst, kerstkoken, nieuwjaar, oudejaar, roze peper, rozemarijn, whisky
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!