Ga terug
Hapje met witlof, brie en sinaasappelsalsa / www.eenlepeltjelekkers.be

Hapje met witlof, brie en sinaasappelsalsa

Dit hapje met witlof is heerlijk krokant en smaakvol. Erbij komt een frisse sinaasappelsalsa. Heerlijk bij het aperitief of als onderdeel van een hapjesbuffet.
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 30 min
Baktijd 15 min
Totale tijd 1 uur 15 min
Gang Borrelhapje, Tussendoortje
Keuken Belgisch
Porties 10 hapjes

Equipment

  • kookpot
  • kwast
  • Oven

Ingrediënten
  

Voor het witlof

  • 3 stronken witlof
  • 1 klontje boter
  • peper en zout
  • nootmuskaat

Voor de flappen

  • 100 g brie
  • 20 g walnootpitten
  • 2 vellen filodeeg
  • 30 g boter
  • 1 tl poedersuiker
  • 1 el sesamzaad wit & zwart

Voor de sinaasappelsalsa

  • 1 sinaasappel
  • 1 kleine appel
  • 50 g granaatappelpitjes
  • 1/8 tl korianderpoeder
  • 1 tl appelazijn
  • 1 tl honing

Instructies
 

Voor het witlof

  • Verwijder de harde kern uit het witlof en snijd in stukjes.
  • Smelt een klontje boter in een kookpot met dikke bodem en laat bruinen. Voeg het witlof toe en bak even aan tot licht gekleurd.
    Witlof karamelliseren / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Zet het vuur lager, kruid met peper, zout en nootmuskaat en laat in 20 à 25 minuten licht karamelliseren.
  • Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Voor de flappen

  • Verwarm de oven voor op 200 °C (hetelucht).
  • Snijd de brie in 10 plakjes en hak de walnoten fijn. Snijd de vellen filodeeg elk in 5 repen van +/- 10 cm breed.
  • Smelt 30 g boter en kwast het deeg ermee in.
  • Schep rechts onderaan elke reep filodeeg een theelepel witlof. Leg daarop een plakje brie en strooi er wat walnoten over.
    Hapje met witlof maken - witlof, brie en noten aan één zijde van het filodeeg leggen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Neem nu de rechterhoek en vouw die naar de linkerrand, zodat er een driehoek ontstaat.
    Hapje met witlof maken - filodeeg schuin naar boven vouwen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Vouw nu naar boven over de bovenrand. Vouw de driehoek nu over de lange zijde, zodat de vulling ingepakt zit.
    Hapje met witlof maken - filodeeg over de rechte zijde plooien / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Ga zo door tot het einde van het deeg. Herhaal met de andere repen.
  • Leg de witlofflappen op een met bakpapier beklede bakplaat en kwast de bovenzijde in met de rest van de boter. Zeef er wat poedersuiker over en strooi er het sesamzaad op.
    Filodeeg bestrooien met bloemsuiker & sesamzaad / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Bak in 15 minuten goudbruin in de oven.

Voor de sinaasappelsalsa

  • Snijd boven- en onderzijde van de sinaasappel en snijd er met een scherp mes ook de schil en het witte gedeelte af. Snijd nu de partjes tussen de velletjes uit.
  • Snijd de partjes in stukjes en pers er het sap bij.
  • Snijd de appel in fijne blokjes en voeg samen met granaatappel, korianderpoeder, appelazijn en honing toe aan de sinaasappel. Schep om.
    Sinaasappelsalsa / www.eenlepeltjelekkers.be

Om te serveren

  • Schik de witlofflappen op een schaal.
  • Geef er de sinaasappelsalsa bij.

Notities

  • Stoof het witlof lang genoeg. Bedoeling is dat het licht gaat karamelliseren. Belangrijk is ook dat al het vocht uit de groente verdampt is, anders krijg je straks geen krokante flappen.
  • Neem het filodeeg pas uit de verpakking als je het gaat gebruiken. Filodeeg heeft de neiging om zeer snel uit te drogen. Probleem is dat het dan scheurt en nog moeilijk hanteerbaar is. Laat het dus in de verpakking tot je klaar bent om het te verwerken. Kwast het dan ook zo snel mogelijk in met boter alweer om uitdrogen te voorkomen. restjes filodeeg kan je goed afgesloten bewaren in de koelkast of diepvries.
  • Volg het stappenplan om de driehoekjes te maken. Ik heb hierboven in de receptenkaart zo goed mogelijk proberen uitleggen hoe je de flappen maakt, met foto's van elke stap erbij. Als je deze volgt, kan het niet mislukken.
Trefwoord appel, brie, filodeeg, granaatappel, sesamzaad, sinaasappel, walnoten, witlof