Ga terug
+ servings
Coquille met bloemkool, ham en hazelnoot / www.eenlepeltjelekkers.be

Coquille met bloemkool, ham en hazelnoot

Dit feestelijke voorgerecht van coquille met bloemkool brengt elegantie op je kerstmenu. Je waant je in een sterrenrestaurant, en toch is het stiekem heel makkelijk en snel klaar. Daarenboven kan je het meeste werk vooraf doen.
4.43 van 7 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Voorgerecht
Keuken Belgisch
Porties 4 personen

Equipment

  • Oven
  • kookpot
  • blender
  • met bakpapier beklede bakplaat
  • pan

Ingrediënten
  

  • 300 g bloemkool in gelijke roosjes
  • 200 ml kippenbouillon
  • 30 g boter
  • 50 ml volle room
  • peper en zout
  • 2 sneden rauwe ham bijv. Ganda, Serrano, Parma, Ardeense, ...
  • 1 scheutje olijfolie
  • 12 coquilles afhankelijk van de grootte, reken ongeveer 100 g per persoon
  • 20 g hazelnoten gehakt
  • enkele takjes tijm alleen de blaadjes

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C (hetelucht).
  • Doe de bloemkoolroosjes samen met de kippenbouillon in een kookpot, zet het deksel erop en breng aan de kook.
    Bloemkool met kippenbouillon stomen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Zet het vuur lager en laat in 10 minuten gaar stomen.
  • Schep de bloemkool uit de bouillon en mix samen met boter en room tot een gladde crème in de blender. Kruid naar smaak bij met peper en zout.
    Bloemkoolcrème / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Halveer de sneden ham in de lengte en leg naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Zet 10 minuten in de oven en laat nadien volledig afkoelen op de plaat. Breek in stukken.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan op middelhoog tot hoog vuur.
  • Dep de coquilles goed droog en kruid met zeezout.
    Coquilles / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Bak ze aan beide zijden goudbruin.
  • Verdeel de bloemkoolcrème over 4 borden. Leg er de coquilles op en steek er enkele stukjes ham tussen.
  • Werk af met hazelnoten en tijm.
  • Serveer de coquille met bloemkool, ham en hazelnoot.

Notities

  • Kook de bloemkool onder deksel. Op die manier stoom je de roosjes gaar, en verlies je weinig smaak.
  • Mix de bloemkool fijn zonder de bouillon. De bedoeling is dat we een crème krijgen, geen soep. Als je de bouillon toevoegt, zal het geheel te vloeibaar zijn. Toevallig toch gedaan? Geen probleem, serveer dit dan als bloemkoolsoep. En ja: ik heb dit ook al voorgehad!
  • Bak de coquilles mooi goudbruin. Er zijn een aantal trucjes die je hierbij helpen:
    • Dep de coquilles eerst en vooral goed droog. Dat doe je eenvoudigweg met een keukenpapiertje.
    • Zorg dat je pan 3 keer zo groot is als de hoeveelheid coquilles die je bakt. Anders zakt de temperatuur te fel eens je de zeevruchten in de pan legt. Heb je geen grote pannen of ga je voor veel volk koken, bak ze dan in porties.
    • Zorg nadien dat je pan goed heet is. Als je je hand er een paar centimeter boven houdt, moet je de warmte heel goed voelen. Doe er dan olie in, en leg de coquilles erin.
    • Beweeg nu zo weinig mogelijk met de pan en schep de coquilles zeker niet voortdurend om. Wacht gewoon tot je ziet dat de onderste randjes bruin kleuren.
    • Mocht je tijdens het bakken merken dat er vocht uit de coquilles komt, zet het vuur dan wat hoger.
    • Keer de coquilles om eens ze onderaan bruin beginnen kleuren. Doe dit met behulp van twee lepels, zodat je ze zeker niet beschadigt. Anders komt er vocht vrij en wordt het eindresultaat droog.
    • Bak ze nu nog een tweetal minuten, en schep ze dan op een keukenpapier.
Trefwoord bloemkool, coquille, ham, hazelnoten, sint-jakobsvrucht, tijm
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!