Hak de ui fijn en snijd de look in plakjes. Snijd de gember in fijne staafjes.
Smelt een klontje boter in een kookpot op middelhoog vuur. Stoof er ui, look en gember in aan tot glazig.
Snijd de appels in blokjes en voeg toe aan de kookpot, samen met het currypoeder. Laat verder stoven tot de appels zacht worden.
Blus met limoensap en laat inkoken.
Voeg de room toe en laat nog 5 minuten op zacht vuur koken.
Mix de saus fijn en duw door een zeef.
Kruid naar smaak bij met zout.
Voor de scampi
Steek de scampi op satéstokjes. Kruid met zout en kwast in met olijfolie.
Verhit een pan op middelhoog vuur en bak de scampi aan beide zijden net gaar.
Voor de afwerking
Leg de scampi op een bord. Garneer met dille en roze peper. Geef er de currysaus bij.
Notities
Hou rekening met de pittigheid van je currypoeder. Zelf gebruik ik hier een milde soort, maar als je van pikant houdt, kan je een scherpe soort kiezen. Hou ook rekening met je publiek: kleine kinderen trekken meestal hun neus op voor een al te hete saus.
Zeef de saus. Om de saus helemaal glad te maken, is het fijn als je ze even door een zeef duwt. Als je een heel krachtige mixer gebruikt (type Thermomix) is het misschien niet nodig, maar in alle andere gevallen vind ik het een meerwaarde.
Laat de satéstokjes weken in water. Leg de stokjes een half uurtje op voorhand in een kom met koud water. Op die manier kan je er de scampi na het bakken makkelijker afhalen.