Doe bloem, hazelnootmeel en bloemsuiker in de foodprocessor en laat kort draaien om eventuele klonters te verwijderen.
Voeg boter, dooier, vanille-extract en grof zeezout toe en laat de machine draaien tot het deeg begint samen te komen.
Stort uit op het werkvlak en druk samen tot alles goed gemengd is (niet kneden).
Leg het deeg tussen twee vellen bakpapier en rol tot ongeveer 0,5 cm dik.
Laat het deeg 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 160 °C (boven- en onderwarmte).
Steek met een uitsteekvormpje koekjes uit het deeg.
Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak 12 à 15 minuten in de voorverwarmde oven tot ze licht goudbruin kleuren.
Laat de koekjes 5 minuten afkoelen op de bakplaat, en laat ze dan verder afkoelen op een rooster.
Herhaal met de rest van het deeg tot je ongeveer 40 koekjes hebt.
Voor de vulling
Breng de room aan de kook en neem van het vuur.
Doe er de chocolade bij, schud even met de pan zodat alle stukjes onder staan en laat 5 minuten staan.
Roer door met een spatel tot je een egale ganache krijgt.
Laat minstens 15 minuten afkoelen in de koelkast.
Schep de ganache in een spuitzak met fijn spuitmondje.
Voor de afwerking
Spuit op de binnenkant van de helft van de koekjes wat ganache tot ze volledig bedekt zijn.
Leg er een koekje op en druk licht aan.
Serveer de koekjes met hazelnoot en chocolade zo, of versier ze als mummies (zie inleiding).
Notities
Zorg dat de boter koud is. Het verschil tussen een bros koekje en een vettig zit hem in de temperatuur van de boter. Werk met koude boter en laat het deeg minstens 1 uur rusten in de koelkast.
Meng het deeg zo kort mogelijk. Ook dit is belangrijk voor de textuur. Waar je een brood wilt kneden om de gluten te ontwikkelen, willen we dat hier net niet. Anders krijg je een taai koekje. Meng het deeg dus zo kort mogelijk en kneed het zeker niet door eens je het op het werkvlak hebt uitgestort.
Rol het deeg niet te dun uit. De ideale dikte is ongeveer een halve centimeter. Ik leg zelf chopsticks naast het deeg, en rol het op die manier uit, zodat ik het zeker niet te dun rol. Er bestaan ook verstelbare deegrollen met een maataanduiding. Als je er zo één hebt, is het nog gemakkelijker.
Laat de gebakken koekjes kort afkoelen op de bakplaat. De koekjes zullen nog ietwat zacht zijn als je ze uit de oven haalt. Dat is normaal. Laat ze dus 5 minuten op de bakplaat liggen voor je ze op een rooster schuift.
Koel het restdeeg telkens weer goed. Nadat je de eerste koekjes hebt uitgestoken, kan je de rest van het deeg terug samenvoegen en uitrollen. Laat dit opnieuw goed koelen in de koelkast voor je het uitsteekt.
Wit glazuur zelf maken: je kan het glazuur kant-en-klaar kopen, maar het is ook heel eenvoudig zelf te maken. Meng een grote hoeveelheid bloemsuiker (+/- 300 g) met een paar druppeltjes water tot het net vloeibaar is. Decoreer de koekjes hiermee.