Deze salade halloumi met pruimensalsa en sinaasappel smaakt heerlijk op een mooie herfstdag. De zoute halloumi, zoete pruimen en frisse sinaasappel vullen elkaar mooi aan. En de pompoenpitten geven wat extra textuur.
1rode chilipepersteelaanzet en zaadlijsten verwijderd, fijngehakt
4elolijfolie
1/4tlgrof zeezout
Direct in je mandje bij
Instructies
Voor de pruimensalsa
Halveer de pruimen en verwijder de pit. Snijd in fijne blokjes.
Snijd de rode ui fijn en meng met de pruimen.
Meng met peterselie, chilipeper, olijfolie en grof zeezout.
Rasp er de schil van 1 sinaasappel bij. Schep om en zet apart tot gebruik.
Voor de salade
Snijd boven- en onderzijde van de sinaasappels. Zet recht op je snijplank, en snijd er nu met een scherp mes van boven naar onder de schil en het witte gedeelte af.
Snijd de partjes tussen de vliesjes uit.
Pers het sap uit de vliesjes en voeg toe aan de pruimen.
Verhit een antikleefpan op middelhoog vuur en laat goed heet worden.
Snijd de halloumi in repen en dan in blokjes, en bak in de pan aan beide zijden goudbruin.
Voor de afwerking
Verdeel de salade over 4 borden.
Verdeel er de sinaasappelpartjes en gebakken halloumi over.
Werk af met de pruimensalsa en pompoenpitten.
Notities
Kies voor smaakvolle pruimen. De salsa staat of valt met de kwaliteit van de pruimen. Kies dus een soort die je lekker vindt, en laat ze thuis eventueel nog even verder rijpen. Zelf hou ik vooral van président, reine claude en pluots.
Snijd de sinaasappels "à vif". Dat wilt zeggen dat je de partjes tussen de vliesjes uit gaat snijden. Snijd daarvoor eerst boven- en onderzijde van de sinaasappel. Zet die nu recht op je snijplank. Neem een scherp mes en snijd tussen het vruchtvlees en het witte gedeelte, zodat dit helemaal verwijderd wordt. Neem de sinaasappel nu in je hand, en snijd met je mes net naast een vliesje tot het midden. Snijd nu aan de andere kant van het partje ook net naast het vlies tot het partje loskomt.
Bak de halloumi in een hete pan zonder vetstof. Halloumi goudbruin bakken lijkt misschien moeilijk, maar dat is het helemaal niet. Zorg gewoon dat je pan heet genoeg is. Verwarm ze een paar minuutjes voor op middelhoog vuur. Leg er de halloumi dan in en laat ongemoeid tot je ziet dat er zich onderaan een korstje vormt. Eerst zal het lijken alsof de kaas suddert (dit komt door het aanhangende vocht). Na een tijdje begint hij echt te bakken. Je ziet dat hij klaar is om om te draaien als de onderste randjes bruin beginnen kleuren. Bak dan nog kort aan de andere zijde en neem van het vuur.