Ga terug
Hartige taartjes met courgette en tomaat / www.eenlepeltjelekkers.be

Hartige taartjes met courgette en tomaat

Deze hartige taartjes met courgette en tomaat zijn snel klaar en smaken lekker fris. De kazen zorgen voor voldoende pit, de rode pesto geeft wat kruidigheid en de verse kruiden maken het helemaal af.
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 45 min
Gang Borrelhapje, Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Belgisch
Porties 8 taartjes

Equipment

  • bakplaat

Ingredi├źnten
  

  • 2 tomaten
  • 1 kleine courgette gewassen, steelaanzet verwijderd
  • fijn zeezout
  • 100 g volle plattekaas
  • 50 g cheddar geraspt
  • 30 g feta verkruimeld
  • 1 teentje look geperst
  • 2 tl rode pesto
  • 1 bosje basilicum
  • zwarte peper
  • 8 plakjes vierkant bladerdeeg
  • 1 eidooier losgeklopt
  • tijm ter garnering

Instructies
 

  • Pel de tomaten, verwijder de steelaanzet, snijd in plakken en halveer. Snijd ook de courgette in plakken.
  • Bestrooi beide zijden met fijn zeezout en laat goed uitlekken op keukenpapier.
    Plakjes tomaat en courgette laten uitlekken op keukenpapier / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Meng de plattekaas met cheddar, feta, look en rode pesto. Hak de basilicum fijn (houd enkele blaadjes apart voor de afwerking) en roer door het kaasmengsel. Kruid bij met zwarte peper van de molen.
    Plattekaas mengen met cheddar, feta, rode pesto, look, basilicum en zwarte peper / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Verwarm de oven voor op 200 ┬░C (boven- en onderwarmte) met de bakplaat erin.
  • Leg de bladerdeegvierkantjes naast elkaar op een snijplank bekleed met bakpapier. Prik met een vork in, maar blijf 1 cm van de randen.
  • Bestrijk met de losgeklopte eidooier.
    Bladerdeeg inprikken en bestrijken met eidooier / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Lepel op elk vierkantje wat van het kaasmengsel en strijk open. Blijf ook nu 1 cm van de randen.
    Kaasmengsel over het bladerdeeg verdelen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Leg hierop telkens een plakje tomaat, courgette en nog een plakje tomaat.
    Bladerdeeg beleggen met tomaat en courgette / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Schuif het bakpapier met de taartjes op de voorverwarmde bakplaat en bak in 25 minuten goudbruin.
  • Garneer met de achtergehouden basilicumblaadjes en tijm.
  • Serveer de hartige taartjes met courgette en tomaat.

Notities

  • Laat de courgette en tomaat goed uitlekken. Niets zo teleurstellend als een slap taartje, nietwaar? Als je een krokante bodem wilt, is het belangrijk dat de groenten goed kunnen uitlekken. Dep ze nadien voorzichtig droog met extra keukenpapier, en ga verder met het recept. Als je tomaten gebruikt met erg veel pitjes. kan je overwegen deze te verwijderen. Gebruik liefst vleestomaten of coeur de boeufs.
  • Zorg dat de plakjes courgette en tomaat ongeveer even groot zijn. De tomaten uit mijn papa's moestuin zijn vrij groot, dus heb ik de plakjes gehalveerd. Als je van de oversized courgettes van eigen kweek gebruikt, kan het nodig zijn die plakjes ook te halveren. Ik had hier een vrij bescheiden exemplaar.
  • Verwarm de oven voor met de bakplaat er al in. Dit is een trucje dat ik heb opgestoken uit een pizzarecept van Jamie Oliver. Het zorgt ervoor dat de bodem van de taartjes meteen goed bakt, waardoor die extra krokant wordt. Als je de taartjes voorbereidt op een snijplank met een vel bakpapier, kan je ze met bakpapier en al makkelijk op de plaat schuiven.
Trefwoord basilicum, bladerdeeg, cheddar, courgette, feta, plattekaas, tomaat, verse kaas