Ga terug
Balletjes in tomatensaus met verborgen groenten / www.eenlepeltjelekkers.be

Balletjes in tomatensaus met verborgen groenten

Deze balletjes in tomatensaus bevatten courgette en spinazie, perfect om je kinderen meer groenten te laten eten. En het is nog lekker ook!
Voorbereidingstijd 40 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Belgisch
Porties 4 personen

Equipment

  • kookpot
  • grove rasp
  • ovenschotel

Ingrediënten
  

  • scheutje olijfolie
  • 1 sjalot gepeld en gehakt
  • 2 teentjes look geperst
  • 1 courgette
  • 500 g gehakt varken-kalf
  • 70 g parmezaan geraspt
  • 2 bollen mozzarella uitgelekt
  • enkele basilicumblaadjes

Voor de saus

  • 1 grote ui gehakt
  • 1 teentje look geperst
  • 1 el gedroogde tijm
  • 1 laurierblad
  • 2 blikken tomatenblokjes elk 400 g
  • peper en zout
  • 100 g jonge spinazieblaadjes
  • 1 handvol basilicumblaadjes gehakt

Instructies
 

  • Verhit een scheutje olijfolie in een kookpot.
 Fruit er sjalot en look in aan tot glazig.
 Doe in een mengkom en laat afkoelen.
    Sjalot en look aanstoven / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Ontpit de courgette, rasp en laat 10 minuten uitlekken in een vergiet. 
Duw er zoveel mogelijk vocht uit.
  • Meng sjalot, look, courgette, gehakt en parmezaan. Bewerk zo kort mogelijk (hoe meer bewerkt, hoe "taaier" te balletjes). Rol er balletjes ter grootte van een pingpongbal van.

    Gehakt mengen met sjalot, look, courgette en parmezaan / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Verhit een scheutje olijfolie in een pan.
 Bak er de balletjes aan alle kanten goudbruin in aan (ze moeten enkel een korstje hebben, en zeker nog niet gaar zijn).
 Lepel in een ovenschaal.
    Balletjes ter grootte van een pingpongbal rollen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.

Voor de saus

  • Fruit ui en look met tijm en laurier aan in een scheutje olijfolie.

  • Giet er de tomatenblokjes bij en spoel elk blik om met een klein scheutje water (ongeveer 1/8 van de inhoud), dat je ook bij de saus giet.

  • Laat de saus 20 minuten op zacht vuur pruttelen.

  • Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.

  • Roer er de spinazie en basilicum door tot geslonken.
  • Lepel de saus over de balletjes en scheur er de mozzarella bij.
    Saus over balletjes lepelen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Schuif 20 minuten in de voorverwarmde oven.
    Mozzarella over tomatensaus verdelen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Neem de schaal uit de oven en verdeel er de basilicumblaadjes over.
  • Serveer de balletjes in tomatensaus met verborgen groenten.

Notities

  • Stoof sjalot en look aan voor je ze aan het gehaktmengsel toevoegt. Ik weet dat dit wat extra tijd vraagt, maar het maakt echt een verschil. Als je ze gewoon rauw toevoegt, is het resultaat veel scherper. Het kost je trouwens geen extra afwas, want je kan de pot nadien gebruiken om de saus in te maken.
  • Korst de balletjes op hoog vuur aan. Hierdoor krijgen ze een mooi bruin korstje, dat daarenboven extra smaak toevoegt.
  • Spoel de blikken tomatenblokjes om met water en voeg toe aan de saus. Dit zorgt voor een smaakvol, niet te sterk resultaat. Als je tomaten te lang laat inkoken, krijg je soms een ietwat wrange smaak. Door het water toe te voegen kan je dat voorkomen, en wordt de saus net heel licht en zomers.
Trefwoord balletjes, basilicum, courgette, gehakt, gehaktballen, kindvriendelijk, mozzarella, ovenschotel, tomaat