Ga terug
Geroosterde zalm met tomatenboter en groene asperges / www.eenlepeltjelekkers.be

Geroosterde zalm met tomaten en groene asperges

Deze geroosterde zalm met tomaten en groene asperges is snel klaar en toch verrassend smaakvol. De zalm krijgt een aromatisch laagje van boter, gemixt met zongedroogde tomaten, kruiden en specerijen. Erbij komt een frisse tomatensalsa.
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 10 min
Totale tijd 30 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Belgisch
Porties 4 personen

Equipment

  • Staafmixer
  • ovenschaal

Ingrediënten
  

  • olijfolie
  • 4 zalmfilets met vel elk +/- 150 g
  • 500 g groene asperges
  • 500 g krieltjes gehalveerd en voorgekookt
  • peper en zout
  • ev. wat rucola, voor erbij

Voor de tomatenboter

  • 50 g boter op kamertemperatuur
  • 50 g halfgedroogde tomaten
  • 5 takjes peterselie alleen de blaadjes
  • 1 klein teentje look geperst
  • 1/4 tl paprikapoeder
  • 1/4 tl korianderpoeder

Voor de tomatensalsa

  • 3 tomaten
  • 5 takjes peterselie alleen de blaadjes
  • 1/2 sjalot gepeld
  • 1/2 tl fijn zeezout
  • 1 tl sumak
  • 1/2 tl korianderpoeder
  • 1/2 limoen alleen het sap

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C (hetelucht).

Voor de tomatenboter

  • Mix alle ingrediënten samen met een staafmixer tot een smeuïge massa.
    Tomatenboter ingrediënten / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Kruid naar smaak bij met peper en zout.
    Tomatenboter / www.eenlepeltjelekkers.be

Voor de zalm

  • Vet de ovenschaal licht in met olijfolie.
  • Leg er de zalmfilets op het vel in.
  • Breek de houterige uiteinden van de asperges, en leg ze bij de zalm.
  • Schep er ook de krieltjes bij.
  • Smeer de tomatenboter op de zalmfilets. Verdeel de rest over de asperges.
    Zalm insmeren met tomatenboter en samen met asperges en krieltjes roosteren / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Kruid de krieltjes met peper en zout.
  • Schuif in de oven en bak in +/- 10 minuten gaar.

Voor de tomatensalsa

  • Maak intussen de salsa. Verwijder de steelaanzet en zaadlijsten uit de tomaten en snijd in blokjes.
  • Hak de peterselie en sjalot fijn en meng met de tomaten.
  • Roer er ook zout, sumak en korianderpoeder door en giet er het limoensap bij.
    Tomatensalsa / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Proef en kruid naar smaak bij met extra zout.

Om te serveren

  • Serveer de geroosterde zalm met tomatenboter en groene asperges. Geef er de tomatensalsa en eventueel wat rucola bij.

Notities

  • Gebruik boter op kamertemperatuur. Zorg dat de boter al minstens 1 u uit de koelkast ligt voor je hem verwerkt. Sommige boter is ook minder hard op kamertemperatuur dan andere. Zelf zweer ik bij Kerrygold (Delhaize, Colruyt, Carrefour, ...) of Campina (enkel te koop bij Albert Heijn).
  • Pers de look voor je hem aan de boter toevoegt. Doordat we alles mixen, kom je misschien in de verleiding om de look in zijn geheel toe te voegen. Het wordt dan echter heel moeilijk om hem gelijkmatig over de boter te verdelen en echt fijn te mixen.
  • Gebruik zalmfilet met vel. Leg de zalm met de velkant naar beneden in de ovenschaal. Op die manier is de onderkant beschermt, en voorkom je dat de vis langs die kant uitdroogt.
Trefwoord asperges, boter, krieltjes, peterselie, tomaat, zalm