Ga terug
Gistpannenkoeken / www.eenlepeltjelekkers.be

Gistpannenkoeken

Deze gistpannenkoeken volgens traditioneel recept zijn luchtig, smaakvol en zacht. Je kan ze zowel zoet als hartig eten.
Gang Nagerecht, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Belgisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 660 ml melk
  • 15 g verse gist
  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • 20 g kristalsuiker
  • 5 g zout
  • 300 g bloem
  • 60 g gesmolten boter
  • arachideolie of andere neutrale, hittebestendige olie

Instructies
 

  • Verwarm de melk tot ongeveer 40°C. (lauw)
  • Los er de gist in op.
  • Meng er het ei, de eidooier, de suiker en het zout door.
    Gistpannenkoeken maken / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Doe de bloem in de blender en zet deze aan.
 Giet er geleidelijk aan het melkmengsel bij.
 Mix glad.
 Voeg er tot slot de gesmolten boter aan toe.
    Beslag voor gistpannenkoeken vóór rijzen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Giet over in een voldoende grote kom en dek ze af met een vochtige handdoek.
  • Laat een uurtje rijzen op een warme en tochtvrije plaats (bijv. naast de verwarming). Er moeten luchtbelletjes zichtbaar zijn.
    Beslag voor gistpannenkoeken na rijzen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Verhit een pan met anti-aanbaklaag op middelhoog vuur.
  • Kwast in met een beetje arachide-olie.
  • Giet er een pollepel beslag in.
  • Laat bakken tot de bovenkant droog is en de randjes bruin.
    Gistpannenkoeken bakken / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Draai de pannenkoek om en laat ook de andere kant bakken.
 Herhaal tot al het beslag is opgebruikt (dit is voldoende voor een 20-tal pannenkoeken).
    Gistpannenkoeken omdraaien / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Serveer de gistpannenkoeken met suiker, stroop, honing, ahornsiroop en/of een beetje fris fruit.
Trefwoord beslag, gist, pannenkoek, zoet