Deze poffertjes met aardbeien, vlierbloesem en limoen zijn fris, zoet en aromatisch. Het beslag wordt gemaakt met kefir, wat ze extra luchtig maakt. Lekker als ontbijt of vieruurtje.
arachideolieof andere neutrale, hittebestendige olie
Voor de aardbeien
500gaardbeien
50mlvlierbloesemsiroop
1ellimoensap
Voor erbij
poedersuiker
pistachenotenfijngehakt
limoenzeste
Direct in je mandje bij
Instructies
Voor het beslag
Los de gist op in de lauwe melk.
Zeef bloem en boekweitmeel in een kom.
Maak er een kuiltje in en strooi zout en kristalsuiker op de randen.
Giet het melk-gistmengsel in het kuiltje en meng met de mixer.
Klop er nu ook het ei, de kefir en gesmolten boter door.
Laat afgedekt 1 u rijzen op een warme plaats, tot het beslag in volume verdubbeld is.
Voor de aardbeien
Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd in kwarten.
Meng met de vlierbloesemsiroop en het limoensap, en laat op kamertemperatuur marineren terwijl het beslag rijst.
Voor de poffertjes
Laat de de poffertjespan goed voorverwarmen en vet royaal in met olie.
Schep het beslag in een knijpflesje.
Spuit het beslag in de holtes van de poffertjespan tot ze voor 3/4 gevuld zijn.
Draai om eens de zijkanten beginnen stollen.
Schep op een bord als beide zijden mooi goudbruin zijn, en herhaal met de rest van het beslag. Vet de pan telkens goed in met olie.
Om te serveren
Verdeel de poffertjes over 4 borden.
Geef er de aardbeien bij.
Garneer met poedersuiker, pistachenoten en limoenzeste.
Notities
Gebruik verse gist. In dit recept gebruik ik verse gist uit het koelschap. Zorg dat de gist vers is (let op de vervaldatum) en gebruik dus geen aangebroken pakje uit je koelkast. Gist verliest zijn werking als hij te oud is.
Laat het beslag minstens 1 u rijzen. Bedoeling is dat het beslag in volume verdubbelt. Dek de kom goed af en zet hem op een warme plek. Ik zet hem altijd naast de verwarming.
Laat de poffertjespan goed heet worden voor je begint. Ik heb een gietijzeren poffertpan, en die laat ik zeker 5 minuten op middelhoog vuur voorverwarmen. Nadien vet ik hem in met olie, en begin ik te bakken.
Schep het beslag in een knijpflesje. Op die manier kan je het beslag snel in de pan spuiten. Heb je geen knijpflesje, dan kan het ook door het er met een maatbeker in te gieten, maar dan ben je sowieso minder snel, en moet je de eerste poffertjes misschien al omdraaien als nog niet alle holtes gevuld zijn.
Draai de poffertjes om zodra de randjes beginnen stollen. Omdraaien lukt het makkelijkste met een wafelvork, maar met een gewone vork (of zelfs een satéstokje) lukt ook. Bedoeling is dat het beslag nog niet volledig gestold is als je ze omdraait. Dat zorgt nadien voor de karakteristieke bolle vorm en de zachte textuur.
Meng de aardbeien kort en voorzichtig. Als je de aardbeien gaat marineren, schep ze dan heel voorzichtig om met een lepel, en meng zo kort mogelijk. Anders beschadig je de vruchten.