Ga terug
+ servings
Wok met kip, gember en sojasaus / www.eenlepeltjelekkers.be

Wok met kip, gember en sojasaus

Deze wok met kip, gember en sojasaus staat in een half uur op tafel. De kip wordt gebakken met sjalot, look en gember, en gekaramelliseerd met rietsuiker, limoen en sojasaus. Afwerken met pinda's en Thaise basilicum, en je hebt een heerlijke roerbak voor je neus.
3 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Aziatisch, Thais, Vietnamees
Porties 4 personen

Equipment

  • wok

Ingrediënten
  

  • 600 g kippenboutfilet
  • 2 sjalotten gepeld
  • 2 teentjes look gepeld
  • 5 cm gember
  • koolzaadolie of andere neutrale, hittebestendige olie
  • 200 g peultjes
  • peper en zout
  • 50 g pinda's geroosterd en gehakt
  • 1 bosje Thaise basilicum fijngehakt

Voor de saus

  • 2 el rietsuiker
  • 2 el sojasaus
  • 3 el water
  • 1 tl sriracha
  • 1 limoen alleen het sap

Voor erbij

  • 200 g rijstnoedels gegaard
  • 1 komkommer in plakjes gesneden
  • 1 rode chili zaadlijsten verwijderd, fijngehakt

Instructies
 

Voorbereiding

  • Snijd de kippenboutfilet in reepjes
  • Hak de sjalotten fijn, pers de look en rasp de gember.
    Sjalot, look en gember fijnhakken / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Maak nu de saus door alle ingrediënten te mengen.
    Saus maken van rietsuiker, sriracha, limoensap, sojasaus en water / www.eenlepeltjelekkers.be

Bereiding

  • Verhit een scheutje olie in de wok.
  • Roerbak de peultjes op hoog vuur tot ze beetgaar en licht geblakerd zijn. Kruid met peper en zout. Schep uit de wok en houd warm.
  • Voeg een extra scheutje olie toe en roerbak de kip op hoog vuur tot gaar en goed gebruind. Kruid bij met peper en zout.
  • Voeg sjalot, look en gember toe en bak onder voortdurend roeren, tot de sjalot begint te kleuren.
  • Blus nu met de saus en laat een minuutje inkoken tot de helft van het vocht verdampt is.
    Kip wokken met de saus / www.eenlepeltjelekkers.be

Afwerking

  • Neem de wok van het vuur en roer de pinda's en Thaise basilicum door.
  • Verdeel de kip over vier borden.
  • Geef er rijstnoedels, peultjes en komkommer bij.
  • Garneer met chili.

Notities

  • Zorg dat alles klaarstaat voor je begint te wokken. Bij een wokgerecht is het kwestie van snel zijn. Begin dus met sjalotten, look en gember te hakken en schep samen in een kommetje. Zorg ook dat de saus, pinda's, basilicum en alle garnituren klaarstaan. Dan kan jij je volledig concentreren op het vuur. 
  • Zet het vuur hoog. Ook dit is een wet bij het wokken: het vuur moet heet. Zelf zet ik mijn vuur op 7 à 8, terwijl de hoogste stand 12 is. Vooral als je de kip toevoegt, moet je de temperatuur wat hoger zetten, omdat de pan anders teveel afkoelt door de grote hoeveelheid koud vlees, en de kip dan eerder gaat sudderen in plaats van lekker goudbruin te bakken. 
  • Laat de saus tot de helft inkoken, en niet verder. Op dat moment lijkt de saus misschien nog te vloeibaar, maar eens je de wok van het vuur neemt en de kip iets afkoelt, dikt de saus nog verder in. Zo bekom je de ideale textuur. 
  • Kan je geen Thaise basilicum vinden, gebruik dan koriander. De smaak is niet helemaal hetzelfde, maar koriander past ook heel goed bij dit wokgerecht. 
Trefwoord basilicum, bieslook, chili, gember, kip, look, pinda, rijstnoedels, roerbakken, wok
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!