Ga terug
Salade met asperges, ham en parmezaankrokant / www.eenlepeltjelekkers.be

Salade met asperges, ham en parmezaankrokant

Deze salade met asperges, ham en parmezaankrokant is licht, verrassend en smaakvol. De dressing met dragon en de kerstomaten zorgen voor een frisse toets. Lekker als lunch of voorgerecht.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 30 min
Gang Lunch, Salade, Voorgerecht
Keuken Belgisch, Italiaans
Porties 4 personen

Equipment

  • bakplaat bekleed met bakpapier
  • brede kookpot

Ingrediënten
  

  • 500 g witte asperges
  • 100 g jonge slablaadjes
  • 400 g kerstomaten aan de rank
  • 4 sneden gedroogde ham bijv. Gandaham of parmaham

Voor de parmezaankrokantjes

  • 60 g geraspte parmezaan
  • 1 tl (zwarte) sesamzaadjes
  • 1 tl venkelzaadjes

Voor de dressing

  • 2 tl mosterd
  • 2 el witte wijnazijn
  • 6 el olijfolie
  • 10 takjes dragon alleen de blaadjes, fijngehakt
  • zwarte peper en zout

Instructies
 

  • Schil de asperges en breek de houterige uiteinden af.
    Asperges, tomaat, jonge sla en parmezaan / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Leg de asperges in een brede kookpot en zet net onder water.
  • Voeg een snuifje zout toe en breng aan de kook.
    Asperges koken / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Zet het vuur af eens het water kookt, en laat de asperges zo verder garen. Als je dunne asperges gebruikt, hebben ze maar een 5-tal minuutjes nodig. Voor gewone moet je 10 à 15 minuten rekenen.

Voor de parmezaankrokantjes

  • Verwarm de oven voor op 220 °C (hetelucht).
  • Maak 4 hoopjes van de parmezaan op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Verdeel er het sesam- en venkelzaad over.
    Parmezaankrokant maken / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Bak in +/- 10 minuten goudbruin in de oven.
  • Laat afkoelen en breek in stukken.

Voor de dressing

  • Meng alle ingrediënten voor de dressing.
  • Kruid bij met peper en zout.
    Dressing van mosterd, witte wijnazijn, olijfolie en dragon / www.eenlepeltjelekkers.be

Voor de afwerking

  • Verdeel de slablaadjes over 4 borden.
  • Halveer de kerstomaten en leg samen met de aspergestukjes op de sla.
  • Scheur de sneden ham in 2 en drapeer de stukjes op de salade.
  • Verdeel er de parmezaankrokantjes over en werk af met de dressing.
  • Serveer de salade met asperges, ham en parmezaankrokant.

Notities

  • Kook de asperges niet door. Schil de asperges, leg ze in een brede kookpot waar ze plat inpassen, en breng ze samen met een snuifje zout aan de kook. Zet het vuur uit eens het water begint te koken. Ik gebruik voor deze salade dunne asperges (die zijn ook een stuk goedkoper dan de gewone maat) en die hebben maar 5 minuutjes in het warme water nodig. Gebruik je gewone asperges, dan moet je op een kwartier rekenen. Op deze manier blijven de asperges mooi beetgaar, en beschadig je de fragiele kopjes niet.
  • Bewaar de aspergeschillen en -uiteinden. Zelf vries is deze in in een grote diepvrieszak, en maak ik er soep van eens ik genoeg heb (van +/- 2 kg asperges). Je kan ze ook gebruiken voor bouillon als je bijvoorbeeld deze risotto met asperges en tuinkruiden of mijn risotto met groene asperges en munt maakt.
  • Bak de parmezaankrokantjes niet te bruin. Als je de kaas in de oven schuift, zal die eerst smelten, dan zacht beginnen bubbelen, en dan kleuren. Eens je aan die laatste fase zit, hou je ze best goed in het oog. Neem ze uit de oven eens ze lichtbruin zijn. Te donkere kaas krijgt een bitter smaakje, en dat willen we vermijden.
  • Gebruik lekkere olijfolie. In dit recept is de dressing één van de belangrijkste componenten. Kies dus voor de beste olijfolie die je je kan en wil veroorloven. Kruid royaal bij met peper en zout.
Trefwoord asperge, dragon, ham, olijfolie, parmezaan, prosciutto, sla