Ga terug
Lamsfilet met lentegroenten, couscous en frisse tzatziki / www.eenlepeltjelekkers.be

Lamsfilet met lentegroenten, couscous en frisse tzatziki

Deze lamsfilet met lentegroenten en couscous is makkelijk te maken, fris en licht. De tzatziki met groene appel zorgt voor een verrassend accent.
Bereidingstijd 45 min
Totale tijd 45 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Belgisch
Porties 4 personen

Equipment

  • ovenschaal of bakplaat
  • koekenpan
  • hittebestendige wijde kom of pot

Ingrediënten
  

  • 3 stuks lamsfilet +/- 500 g
  • peper en zout
  • olijfolie

Voor de couscous

  • 1 bosje radijzen loof verwijderd en gewassen
  • 1 bos groene asperges houterige uiteinden verwijderd
  • 1 el olijfolie + extra voor de afwerking
  • 1/4 tl fijn zeezout
  • 1/2 tl gemalen komijn
  • 75 g amandelschilfers
  • 100 g couscous
  • 150 g erwten diepvries of vers
  • 1 bosje peterselie alleen de blaadjes
  • 100 g rozijnen

Voor de frisse tzatziki

  • 2 groene appels geschild
  • 1 citroen alleen het sap
  • 1 komkommer geschild
  • 1/4 tl fijn zeezout
  • 250 g volle plattekaas (kwark of verse kaas)
  • 1 tl mosterd
  • 1 bosje munt alleen de blaadjes

Instructies
 

Voor de tzatziki

  • Rasp de appel en besprenkel met het sap van 1/2 citroen.
  • Snijd de komkommer in de lengte in 4, verwijder de zaadlijsten en rasp bij de appel.
  • Stort beiden in een vergiet, besprenkel met het zeezout en laat minstens een half uur uitlekken. Druk er zoveel mogelijk vocht uit.
    Appel & komkommer raspen en laten uitlekken / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Meng appel en komkommer met plattekaas, mosterd en sap van 1/2 citroen.
  • Hak de munt fijn en roer door de tzatziki.
  • Kruid bij met peper en zout en zet koel weg tot gebruik.
    Frisse tzatziki / www.eenlepeltjelekkers.be

Voor de couscous

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Halveer de radijzen en snijd de asperges in stukjes. Laat de punten heel.
  • Schep de radijzen en asperges om met olijfolie, komijn en zeezout.
    Asperges en radijzen roosteren / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Stort in een ovenschaal en rooster 15 minuten in de voorverwarmde oven.
    Geroosterde radijzen en asperges / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Schep de amandelschilfers op een bakplaat en schuif met de groenten in de oven. Rooster ze goudbruin.
  • Meng couscous en erwten in een ondiepe, wijde schaal en overgiet met kokend water tot het geheel net onder staat. Dek af en laat 10 minuten staan. Maak los met een vork.
  • Hak de peterselie fijn en meng samen met de radijzen, asperges (en alle braadsappen uit de ovenschaal), amandelschilfers en rozijnen door de couscous.
  • Schep om met een scheutje olijfolie en kruid bij met peper en zout.
    Couscous met lentegroenten / www.eenlepeltjelekkers.be

Voor de lamsfilet

  • Kruid de lamsfilet met peper en zout.
  • Laat een koekenpan goed heet worden en giet er een scheutje olijfolie in.
  • Bak er de lamsfilet aan beide zijden goudbruin in aan (+/- 3 minuten per kant).
  • Laat even rusten en snijd dan in plakjes.

Afwerking

  • Verdeel de couscous over 4 borden. Leg er enkele sneetjes lamsfilet op en serveer met de tzatziki.
  • Serveer de lamsfilet met lentegroenten, couscous en frisse tzatziki.

Notities

  • Schep de geraspte appel meteen om met citroen. Op die manier verkleurt het vruchtvlees niet tot een ondefinieerbaar beige. 
  • Gebruik volle plattekaas. Deze heeft meer smaak, is romiger en dikker. Daardoor krijgt je tzatziki ook een mooiere textuur. Ik hou van de smeuïge, natuurlijke smaak van die van Campina.
  • Spreid de groenten uit in één enkele laag. Op die manier roosteren ze mooi gelijkmatig. Gebruik je een kleinere ovenschaal waardoor de groenten op elkaar liggen, dan hebben ze een vijftal minuten extra baktijd nodig.
  • Blijf in de buurt van de oven als je de amandelschilfers roostert. In mijn oven zijn ze mooi goudbruin na een kwartiertje, maar het zou kunnen dat jouw oven nét dat tikkeltje warmer is, waardoor je ze er al sneller moet uitnemen. Kom niet in de verleiding om verbrande noten toch te gebruiken. Dit zorgt voor een onaangename bittere smaak in de couscous. Als ze verbrand zijn, gebruik dan gewoon géén noten, of vervang ze door bijvoorbeeld pistachenoten of iets anders dat je nog liggen hebt. De smaak is dan niet 100% hetzelfde, maar denk eraan dat je thuis aan het koken bent, niet op restaurant: geen haan die ernaar kraait dat de amandelschilfers pompoenpitten geworden zijn. 
  • Gebruik een ondiepe, wijde schaal voor de couscous. Ik vind dat je dan een luchtiger resultaat krijgt. Als ik een smalle, diepe pot gebruik, plakken de korrels meer aan elkaar. 
  • Bak de lamsfilet niet te lang. Doordat dit een heel mager stukje vlees is, droogt het snel uit. Zorg dus voor een hete pan, zodat je meteen een mooi korstje krijgt, en draai om van zodra het vlees los komt van de pan. 
Trefwoord aardappel, asperge, couscous, erwten, komkommer, kwark, lam, lente, pasen, plattekaas, tzatziki, verse kaas