Ga terug
Chocoladecake met hazelnoten en zue room / www.eenlepeltjelekkers.be

Chocoladecake met hazelnoten en zure room

Deze chocoladecake met hazelnoten en zure room is verderlicht maar toch heerlijk van smaak. Het glazuur van chocolade en zure room maakt het helemaal af.
Voorbereidingstijd 25 min
Bereidingstijd 35 min
Totale tijd 1 uur
Gang Gebak, Nagerecht
Keuken Belgisch
Porties 6 personen

Equipment

  • standmixer met platte menghaak
  • rubberen spatel
  • met bakpapier beklede rechthoekige bakvorm van +/- 26 op 20 cm
  • handmixer of klopper
  • paletmes (optioneel)

Ingrediënten
  

  • 70 g boter op kamertemperatuur
  • 100 g kristalsuiker
  • 20 g vanillesuiker
  • 75 g donkere chocolade callets, +/- 60% cacaobestanddelen
  • 2 eieren op kamertermperatuur
  • 50 g geroosterde hazelnoten, fijngemalen
  • 120 g zelfrijzende bloem
  • 1 el cacaopoeder ongezoet
  • 1/2 tl fijn zeezout
  • 1/4 tl natriumbicarbonaat (baksoda)
  • 125 ml zure room 30% vetgehalte, op kamertemperatuur

Voor het glazuur

  • 125 g donkere chocolade calletes, +/- 60% cacaobestanddelen
  • 125 ml zure room 30% vetgehalte, op kamertemperatuur
  • 1 el poedersuiker

Om te serveren

  • grof zout
  • frambozen optioneel

Instructies
 

Voor de cake

  • Verwarm de oven voor op 160 °C (hetelucht).
  • Klop de boter, kristalsuiker & vanillesuiker door elkaar in een standmixer met platte deeghaak. Laat de machine minstens 5 minuten draaien. Schraap tussendoor af en toe de randen en bodem schoon zodat alles goed gemengd wordt.
  • Smelt intussen de chocolade op zeer zacht vuur (inductie) of in een bain-marie (gas of elektrisch vuur). Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Klop de chocolade door het botermengsel.
  • Voeg nu één voor één de eieren toe. Voeg het tweede ei pas toe als het eerste volledig door het beslag is opgenomen. Je krijgt nu een gladde crème.
  • Klop er ook de gemalen hazelnoten door en zet de machine uit.
  • Meng bloem, cacao, zeezout en bicarbonaat en zeef.
  • Voeg de helft van het bloemmengsel toe aan het beslag en spatel het er met een rubberen spatel door.
  • Voeg nadien de tweede helft toe en spatel opnieuw. Meng zo kort mogelijk.
  • Spatel er nu ook de zure room door, opnieuw zo kort mogelijk.
    Hazelnoten door beslag spatelen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Schep het beslag in de beklede bakvorm, strijk glad en bak in 35 minuten gaar in de voorverwarmde oven (of tot een satéprikker er schoon uitkomt).
  • Neem uit de oven en laat 30 minuten afkoelen op een rooster in de vorm.
  • Ontvorm en laat verder afkoelen op het rooster tot kamertemperatuur.
    Chocoladecake met hazelnoten laten afkoelen op een rooster / www.eenlepeltjelekkers.be

Voor het glazuur

  • Smelt de chocolade op zeer zacht vuur (inductie) of in een bain marie (gas of elektrisch vuur). Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Klop zure room en poedersuiker met een handmixer of klopper los.
  • Giet er de gesmolten chocolade bij en klop verder tot goed gemengd en iets ingedikt.
  • Schep op de chocoladecake en strijk glad met een paletmes of rubberen spatel.
    Chocoladecake met hazelnoten / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Garneer met grof zout.
  • Serveer de chocoladecake met hazelnoten en zure room zo, of geef er wat frambozen bij.
    Chocoladecake met hazelnoten en zure room stukje / www.eenlepeltjelekkers.be

Notities

  • Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn: dat is bij gebak áltijd van belang, maar als er chocolade gebruikt wordt, is dat nog meer zo. Als er een té groot verschil is tussen de temperatuur van de chocolade en de andere ingrediënten riskeer je dat het beslag schift of dat de chocolade opstijft. En dat is niet de bedoeling. Neem de boter en zure room minstens een uur vooraf uit de koelkast. Eieren bewaar ik nooit in de koelkast, maar als jij dat wel doet: zet ze dan op hetzelfde moment op het aanrecht. 
  • Klop boter en suiker goed luchtig: we willen een vederlichte chocoladecake, en dus moet er zoveel mogelijk lucht in het beslag geklopt worden. Dat begint in stap 1 bij het romig kloppen van boter en suiker. Laat de machine zeker 5 minuten draaien. Ik heb hem af en toe stilgezet om de randen, bodem en klopper schoon te schrapen, zodat alles goed gemengd wordt. 
  • Gebruik geroosterde hazelnoten: deze zullen veel meer smaak aan je gebak geven dan blanke. Bij Delhaize kan je geroosterde hazelnoten kopen, maar je kan het uiteraard ook zelf. Rooster ze ongeveer 15 minuten in een oven van 200 °C. Laat ze nadien goed afkoelen voor je ze fijn maalt.
  • Zeef de droge ingrediënten: ik ben normaalgezien helemaal voorstander van een recept zonder veel gedoe, maar in dit geval mag je deze stap echt niet overslaan. Vooral de cacao heeft de neiging om klonters te vormen in het beslag, en dat willen we absoluut vermijden.  
  • Spatel bloem en zure room zo kort mogelijk door het beslag: dit heeft zowat dezelfde reden als de eerst tip: we willen zoveel mogelijk lucht in het beslag behouden. Ik voeg het bloemmengsel in 2 keer toe, en de zure room in één keer. Meng zo kort mogelijk tot alles goed gemengd is. 
  • Vet je bakvorm licht in met boter: dit maakt het gemakkelijker om hem te bekleden met bakpapier. Het papier "plakt" dan tegen de randen, waardoor je het makkelijker mooi glad kan strijken. 
  • Doe de oven niet open tijdens het bakken: dat is bij gebak nooit een goed idee. De plotse stroom van koelere lucht kan de cake doen inzakken. 
  • Maak je geen zorgen als het niet perfect is: last but not least: de belangrijkste tip! Is je cake toch wat ingezakt, te lang gebakken, een beetje gescheurd bij het ontvormen... Maakt niets uit: door het glazuur zie je er straks niets meer van, en de smaak zal nog altijd top zijn. Geen stress dus. 
Trefwoord cacao, chocolade, hazelnoten, plaatcake, plaatgebak, zure room