Ga terug
Eenpansgerecht met prei en mini gehaktbrood / www.eenlepeltjelekkers.be

Eenpansgerecht met prei, krieltjes en mini gehaktbrood

Dit eenpansgerecht van prei, krieltjes en mini gehaktbrood vergt weinig ingrediënten en inspanningen, maar levert toch een verrassend resultaat. Kruidig, zoet en smeuïg.
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 40 min
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Belgisch
Porties 4 personen

Equipment

  • ovenschaal

Ingrediënten
  

  • 6 preien schoongemaakt
  • 500 g krieltjes gewassen
  • 2 el olijfolie
  • enkele takjes tijm alleen de blaadjes
  • peper en zout

Voor het mini gehaktbrood

  • 500 g kippengehakt
  • 1 el currypoeder
  • 1 teentje look geperst
  • 3 cm verse gember geraspt
  • 2 groene appels geschild en fijn geraspt
  • 3 el paneermeel
  • 2 el appel- of perenstroop
  • 2 el zoete chilisaus
  • 2 tl balsamicoazijn

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Snijd de preien in ringen en schep in een ovenschaal.
  • Halveer de krieltjes en schik ze erbij.
  • Besprenkel met olijfolie en kruid met tijm, peper en zout. Hussel door elkaar.
    Prei en krieltjes omscheppen met tijm, olijfolie, peper en zout / www.eenlepeltjelekkers.be

Voor het mini gehaktbrood:

  • Meng het gehakt met curry, look, gember, appel en paneermeel.
    Gehakt mengen met curry, look, gember, paneermeel en appel / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Vorm er een 8-tal mini gehaktbroodjes van en schik ze tussen de prei en krieltjes.
  • Meng stroop, chilisaus en balsamico en strijk er de gehaktbroodjes mee in.
    Mini gehaktbrood op prei schikken / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Zet in de oven en bak in +/- 40 minuten goudbruin en gaar.

Voor de afwerking:

  • Neem uit de oven en kwast de gehaktbroodjes met de rest van het glazuur in.
  • Serveer het eenpansgerecht met prei, krieltjes en mini gehaktbrood.

Notities

  • Gebruik genoeg prei. De aangegeven hoeveelheid lijkt op het eerste zicht misschien veel, maar hou er rekening mee dat de groente slinkt in de oven, en je dus ongeveer de helft overhoudt. 
  • Meng het gehakt en de smaakmakers zo kort mogelijk. Als je het mengsel te veel bewerkt, wordt het resultaat droog. Meng dus niet langer dan nodig.
  • Hou het gehakt vochtig. Als je er écht geen gehaktbroodjes van kan vormen, voeg dan nog wat paneermeel toe, maar hou dit beperkt. Het gehakt blijft sowieso vrij nat, maar dat zorgt ook voor een smeuïg eindresultaat. Liever wat te nat dan te droog dus.
Trefwoord aardappel, curry, gehakt, kip, krieltjes, prei