Ga terug
+ servings
Kaastaart met mango, limoen en kokos / www.eenlepeltjelekkers.be

Kaastaart met mango, limoen en kokos

Deze kaastaart met mango, limoen en kokos is makkelijk te maken en smaakt heerlijk zomers. Het marmereffect maakt het plaatje helemaal af.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 40 minuten
4 uur
Totale tijd 4 uur 40 minuten
Gang Gebak, Nagerecht
Keuken Aziatisch, Belgisch
Porties 4 personen

Equipment

  • foodprocessor
  • bakvorm van +/- 25 cm op 18 cm
  • bakpapier
  • mixer
  • staafmixer of blender
  • zeef

Ingrediënten
  

Voor de bodem

  • 220 g zandkoekjes type sprits
  • 100 g boter gesmolten

Voor de plattekaasvulling

  • 3 blaadjes gelatine 1,7 g per blaadje (dr Oetker)
  • 200 g kokosroom 24 u gekoeld in de koelkast, zie tips onderaan
  • 500 g volle plattekaas
  • 2 limoenen alleen het sap
  • 90 ml ahornsiroop

Voor de mangopuree

  • 1 blaadje gelatine 1,7 g per blaadjes (dr Oetker)
  • 200 g mango geschild en in blokjes gesneden
  • 1 el ahornsiroop
  • 1/8 tl fijn zeezout

Instructies
 

Voor de bodem:

  • Verkruimel de zandkoekjes in de kom van een foodprocessor en giet er de gesmolten boter bij.
  • Laat de machine draaien tot je de textuur van nat zand bekomt.
  • Bekleed de bakvorm met bakpapier en stort er de koekjeskruimels in.
  • Verdeel met de bolle kant van een lepel over de bodem en strijk glad.
  • Zet de vorm in de koelkast.

Voor de plattekaasvulling:

  • Week 3 gelatineblaadjes in koud water.
  • Schep de kokosroom in een mengkom en klop met de mixer luchtig op tot yoghurtdikte.
  • Klop er de plattekaas door tot een gladde crème.
  • Verwarm limoensap en ahornsiroop al roerend tot tegen de kook aan.
  • Neem van het vuur, laat de gelatineblaadjes uitlekken en roer ze door het limoenmengsel tot volledig opgenomen.
  • Laat licht afkoelen en spatel door de plattekaas.
  • Giet het mengsel op de koekbodem.

Voor de mangopuree:

  • Laat het gelatineblaadje weken in koud water.
  • Mix de mangoblokjes samen met ahornsiroop en zeezout helemaal glad met de staafmixer of in een blender.
  • Breng op zacht vuur onder voortdurend roeren aan de kook en laat enkele minuten doorkoken.
  • Neem van het vuur, laat het gelatineblaadje uitlekken en roer door de warme mangopuree tot volledig opgenomen.
  • Zeef en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Voor de afwerking:

  • Lepel de mangopuree op de plattekaasvulling en ga er een paar keer door met de achterkant van een lepel zodat je een marmereffect bekomt.
  • Laat de kaastaart minstens 4 uur, en liefst een hele nacht, opstijven in de koelkast.
  • Serveer.

Notities

  • Maak de kokosroom van kwaliteitsvolle kokosmelk. Ik gebruik de blikjes van 400 ml van het merk Delhaize. Sowieso moet de kokosmelk die je gebruikt minstens 70% kokos bevatten. Zet het blikje kokosmelk 24 u in de koelkast. Open het dan voorzichtig en schep er 200 g van het dikke gedeelte af. Dit is de kokosroom. Klop deze luchtig op tot hij ongeveer even dik is als de plattekaas en volledig glad geklopt is (zonder stukjes). 
  • Gebruik volle plattekaas. Deze heeft meer smaak en is dikker. Ik gebruik de 100% natuurlijke plattekaas van Campina.
  • Weeg de gelatine af. Niet alle gelatineblaadjes wegen evenveel. Ik heb hier blaadjes van dr Oetker gebruikt, die wegen +/- 1,7 g per stuk (een pakje van 20 g met 12 blaadjes). Gebruik je andere gelatine, pas de hoeveelheid blaadjes dan aan, zodat je hetzelfde gewicht bekomt. 
  • Week de gelatine minstens 10 minuten in koud water. Zo worden de blaadjes mooi zacht en kan je ze makkelijk oplossen in de warme vloeistof. 
  • Creëer een marmereffect. Dit gaat het gemakkelijkste als je de mangopuree op verschillende plaatsen op de plattekaas lepelt, en er dan met de achterkant van een lepel, of met een satéstokje, enkele keren doorgaat. De kunst zit hem in het op tijd stoppen. Anders krijg je een egaal gele toplaag. Ook niet verkeerd, maar iets minder mooi. 
Trefwoord kokosmelk, kwark, limoen, mango, no bake, plattekaas
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!