Ga terug
Bruschetta met fetacrème, sinaasappel en ham / www.eenlepeltjelekkers.be

Bruschetta met fetacrème, sinaasappel en ham

Deze bruschetta met fetacrème, sinaasappel en ham is een fris hapje voor bij het aperitief, of een originele lunch. De combinatie van zoet, zout, fris en romig is een echte opkikker.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 5 min
Totale tijd 20 min
Gang Borrelhapje
Keuken Belgisch
Porties 8 bruschetta

Ingrediënten
  

Voor de fetacrème

  • 65 g feta
  • 100 g volle plattekaas
  • 1/2 el honing
  • 1/2 citroen alleen de zeste

Voor de bruschetta

  • 8 sneden (stok)brood
  • 2 (bloed)sinaasappels
  • 4 sneden gedroogde ham bijv. Ganda ham
  • 4-tal takjes munt alleen de blaadjes
  • parmezaan
  • zwarte peper van de molen

Instructies
 

Voor de fetacrème

  • Mix alle ingrediënten voor de de fetacrème glad in de foodprocessor.
    Fretacrème / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Bewaar in de koelkast tot gebruik.

Voor de bruschetta

  • Rooster het brood goudbruin in de broodrooster of oven.
    Bruschetta maken / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Schil de sinaasappels: snijd er eerst de boven- en onderzijde af. Zet ze nu recht op een snijplank en snijd er met een aardappelmesje de schil en het witte vlies af.
    Sinaasappels schillen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Snijd in plakjes.
  • Trek de ham in dunne repen.
  • Hak de munt fijn.
  • Rasp de parmezaan.

Voor de afwerking

  • Smeer de fetacrème op de bruschetta.
  • Beleg met sinaasappel en ham.
  • Strooi er de munt en parmezaan over.
  • Werk af met wat zwarte peper van de molen.
    Bruschetta met fetacrème / www.eenlepeltjelekkers.be

Notities

  • Gebruik volle plattekaas. Ik gebruik altijd de volle plattekaas van Campina.
  • Laat de fetacrème lang genoeg mixen. Ik maak hem zelf in de foodprocessor: voeg gewoon alle ingrediënten toe en laat de machine het werk doen. Laat draaien tot de crème smeuïg, glad en luchtig is. Heb je geen foodprocessor, gebruik dan een staafmixer.
  • Schil de sinaasappels met een mes. Pel ze niet gewoon, zoals je met een mandarijntje zou doen, maar snijd er mooi de schil én het witte vlies af. Dat zorgt voor een minder bitter en verfijnder resultaat.
  • Gebruik lekker brood en kwalitatieve ham. Bij eenvoudige recepten met weinig ingrediënten is kwaliteit nóg belangrijker. Kies dus voor een lekker brood van de warme bakker, en ham zonder chemische toevoegingen. 
  • Beleg de bruschetta vlak voor het serveren. Doordat de fetacrème vrij smeuïg is, kan je deze best pas net voordat je gaat eten op de broodjes smeren. Als je dit als lunch wilt meenemen, neem dan de ingrediënten mee in aparte potjes en beleg je boterham ter plaatse.
Trefwoord feta, ham, munt, parmezaan, plattekaas, sinaasappel