Ga terug
Kruidige perencake met Griekse yoghurt / www.eenlepeltjelekkers.be

Kruidige perencake met Griekse yoghurt

Deze kruidige perencake met Griekse yoghurt, amandelen en bruine suiker is de ideale oppepper voor sombere wintermaanden. Met zijn vederlicht kruim, aromatische peren en krokante korst maakt hij van een doordeweeks kopje koffie een echt verwenmoment.
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 1 uur 20 min
Gang Gebak
Keuken Belgisch
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 4 eieren op kamertemperatuur
  • 120 g kristalsuiker
  • 100 g lichtbruine suiker
  • 180 g bloem patisserie- of tarwebloem
  • 60 g amandelpoeder
  • 10 g bakpoeder
  • snuifje zout
  • 1 tl Tierenteyn Middeleeuwe kruidenmix of speculooskruiden
  • 90 g boter gesmolten en op kamertemperatuur
  • 150 g Griekse yoghurt 10 % vetgehalte, op kamertemperatuur

Voor de afwerking

  • 1 peer niet te rijp
  • 1 el kristalsuiker

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 170 °C (hetelucht).
  • Klop de eieren los met de kristalsuiker en lichtbruine suiker.
  • Meng in een aparte kom bloem, amandelpoeder, bakpoeder, zout en specerijen.
  • Klop telkens 2 el door het eimengsel en wacht tot goed gemengd. Herhaal tot het bloemmengsel opgebruikt is.
    Eieren mengen met suiker, bloem, amandelpoeder, bakpoeder en specerijen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Klop er nu de boter en Griekse yoghurt door.
  • Giet het beslag in een ingevette cakevorm.
    Beslag in vorm scheppen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Schil de peer, snijd in vier en verwijder het klokhuis.
  • Snijd elk kwart in 3 partjes.
  • Duw zacht in het beslag.
    Peren in beslag duwen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Strooi er 1 el kristalsuiker over.
  • Zet in de oven en bak in 45 à 50 minuten goudbruin en gaar. Een satéprikker moet er droog uitkomen.
  • Laat 10 minuten in de vorm afkoelen op een rooster.
  • Ontvorm op de rooster en laat verder afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Serveer de kruidige perencake.
    Kruidige perencake aangesneden / www.eenlepeltjelekkers.be

Notities

  • Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Neem alles tijdig uit de koelkast.
  • Gebruik voor dit beslag een garde. Doordat je in dit recept niet start met het luchtig roeren van boter en suiker, gebruik je best een garde op klopper. 
  • Klop de eieren goed los met de suiker. Je hoeft het geheel niet wit te kloppen tot een "ruban", maar zorg dat de suiker goed opgenomen is.
  • Speel met de specerijen. Ik heb de kruidigheid van deze cake bewust beperkt gehouden. Maar dit is een persoonlijke voorkeur, geen wetmatigheid. Voeg dus gerust extra toe, of kies voor andere specerijen, zoals kardemom, nootmuskaat of kaneel.
    Trefwoord amandelpoeder, cake, peer, taart, yoghurt