Ga terug
+ servings
Koffiekoeken volgens klassiek recept / www.eenlepeltjelekkers.be

Koffiekoeken

Met dit recept maakt je de lekkerste koffiekoeken, met zelfgemaakt deeg en pudding. Perfect voor het zondags ontbijt.
4.67 van 3 stemmen
Bereidingstijd 1 uur 15 minuten
Totale tijd 3 uur 5 minuten
Gang Gebak, Ontbijt
Keuken Belgisch
Porties 8 koeken

Ingrediënten
  

Voor het deeg

  • 500 g tarwebloem
  • 35 g suiker
  • 1 ei
  • 225 g koud water
  • 25 g verse gist
  • 200 g margarine of toerboter

Voor de pudding

  • 0,75 l melk
  • 90 g suiker
  • 1 vanillestok
  • 4 eidooiers
  • 40 g puddingpoeder

Voor de afwerking

  • zwarte chocolade gesmolten
  • bloemsuiker

Instructies
 

Maak het deeg.

  • Meng bloem, suiker en ei in de keukenmachine.
    Bloem voor koffiekoeken / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Los de gist op in het water en giet dit al roerend onder het bloemmengsel.
  • Kneed kort door tot alle ingrediënten gemengd zijn.

Toeren.

  • Leg de margarine tussen twee boterpapiertjes en sla en rol ze plat.
    Margarine uitrollen voor koffiekoeken / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een rechthoek van ongeveer 20 op 30 cm.
    Deeg voor koffiekoeken uitrollen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Verdeel de margarine over de helft van het deeg. Blijf een centimetertje weg van de randen, anders komt de vetstof eruit bij het uitrollen.
    Boter over deeg verdelen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Vouw het deeg toe, leg het met de korte kant naar je toe en rol uit, opnieuw tot een rechthoek van 20 op 30 cm.
    Deeg voor koffiekoeken opnieuw uitrollen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Vouw het deeg in drieën (dit is het “toeren”) en rol weer uit tot de oorspronkelijke rechthoek.
    Deeg voor koffiekoeken toeren / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Herhaal deze stap drie keer.

Vorm de koeken.

  • Snijd rechthoekjes uit het deeg.
  • Van de helft kan je slingers maken: je vouwt het rechthoekje hiervoor even dubbel, maakt een insnijding in de geplooide kant (niet helemaal door) en vouwt de rechthoek weer open.
    Deeg voor koffiekoeken insnijden / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Nu steek je één uiteinde van de rechthoek door de snede en trekt die naar buiten. Zo krijg je aan één kant een draai.
    Koffiekoeken vormen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Laat de koeken 90 minuten rijzen op kamertemperatuur.
    Koffiekoeken op bakplaat laten rijzen / www.eenlepeltjelekkers.be

Maak de pudding.

  • Breng de melk aan de kook met de suiker en opengesneden vanillestok.
    Melk koken met vanille en suiker / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Klopt de eidooiers los met het puddingpoeder.
    Puddingpoeder losroeren met eidooiers / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Als de melk kookte, giet je die al kloppend over het eimengsel.
  • Je giet alles terug in de pot en laat even doorkoken.
    Pudding laten doorkoken / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Giet de pudding over in een andere kom en laat afkoelen.

Bak de koffiekoeken.

  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Als de koeken gerezen zijn, vul je de slingers met een grote lepel pudding.
  • Schuif ze in de voorverwarmde oven en verlaag de temperatuur onmiddellijk naar 200°C.
  • Bak de koeken 13 à 20 minuten (in mijn heteluchtoven waren ze na 13 minuten al OK).
  • Leg op een rooster en laat afkoelen.
    Gebakken koffiekoeken / www.eenlepeltjelekkers.be

Werk af.

  • Snijd de rechthoekige koeken open en vul ze met pudding.
  • Werk deze af met gesmolten chocolade, en de slingers met bloemsuiker.

Notities

Tips:
  • Het koekendeeg is “gerezen bladerdeeg”. Dit is niet hetzelfde als bladerdeeg dat je in de winkel koopt (=”ongerezen”). Je kan de koffiekoeken dus niet met gekocht bladerdeeg maken.
  • Kneed het deeg niet te lang. Als alles gemengd is, is het voldoende. Anders worden je koeken taai.
  • Gebruik bij het uitrollen niet te veel bloem, anders plakken de lagen niet aan elkaar. Heb je toch teveel gebruikt, kwast dit dan weg voor je weer begint te “toeren”.
  • Rol het deeg niet te “hard” uit, met andere woorden: zet niet teveel kracht op de deegrol. Laat de deegrol het werk voor jou doen, en niet omgekeerd ;).
  • Doe een laagje bloemsuiker op de pudding als je hem laat afkoelen, zo komt er geen vel op.
  • De hoeveelheid pudding in het recept van Goe Gebakken is wat mij betreft veel te veel voor het aantal koffiekoeken dat je maakt. Daarenboven is de pudding een beetje te slap. Ik heb het in het recept dus al aangepast naar iets realistischere verhoudingen.
Trefwoord boterkoek, koek, koffiekoek, pudding
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!