1parelhoenin 6 stukken gesneden (vraag eventueel aan de poelier om dit voor jou te doen)
peper en zout
10takjes tijmalleen de blaadjes
2klontjes boter
2rode uienschoongemaakt en gepeld
4teentjes lookongepeld
1biologische sinaasappel
4takjes rozemarijn + ev. extra om te dresseren
Voor de cranberry's
1zakcranberries
2elperensiroop
2eldonkerbruine suiker(bruine cassonade)
Voor de saus
2sjalottenschoongemaakt, gepeld en fijngehakt
1takje rozemarijn
70mlcognac
sap van 1/2 sinaasappel
200mlgevogeltefond
1tlperensiroop
peper en zout
1klontje koude boter
Direct in je mandje bij
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Kruid de parelhoen met peper, zout en tijm.
Smelt een klontje boter in een kookpot met dikke bodem op middelhoog vuur en bak er de parelhoen aan alle zijden goudbruin in aan.
Leg de stukken in een braadslede.
Snijd de uien in partjes en de teentjes look in doormidden. Snijd de sinaasappel in plakken.
Verdeel uien, look en sinaasappel over de braadslede samen met de rozemarijn.
Snijd het tweede klontje boter in stukjes en verdeel over het vlees.
Schuif de braadslede in de oven en bak de parelhoen in 30 minuten gaar.
Verwijder rozemarijn, look en ui en houd het vlees warm tot gebruik.
Bereid nu de cranberry's.
Schep de cranberry’s om met perensiroop en bruine suiker en verdeel ze over een ovenschaal.
Bak ze 20 minuten mee in de oven.
Maak de saus.
Fruit de sjalot samen met de rozemarijn in de kookpot van de parelhoen op laag vuur tot goudbruin en zacht.
Blus met cognac, zet het vuur hoog en laat volledig verdampen.
Voeg sinaasappelsap, gevogeltefond, perensiroop en de sappen uit de braadslede van de parelhoen toe en laat tot de helft inkoken.
Zeef de saus in een propere kookpot en kruid naar smaak bij met peper en zout.
Verdeel de koude boter in stukjes en voeg toe aan de saus. Laat ze erin smelten zonder te roeren. Draai de pot zachtjes heen en weer tot de boter door de saus is opgenomen.
Om te serveren.
Leg de parelhoen op een serveerschaal en garneer eventueel met extra rozemarijn.
Schep er de cranberry’s op en geef er de saus in een apart schaaltje bij.
Serveer de parelhoen met sinaasappel, cranberry’s en rozemarijn.
Notities
Voorbereiden:
Parelhoen: bereid voor tot en met het in de braadslede scheppen en garneren met ui, look, sinaasappel, rozemarijn en boter. Zorg dat het vlees wel op kamertemperatuur is voor je het in de oven schuift, anders zal het meer tijd vragen.
Cranberry’s: schep ze om met perensiroop en bruine suiker en zet ze klaar in een ovenschaal.
Saus: bereid voor tot en met het inkoken van de cognac.
Afwerking: voor het serveren moet je enkel nog de parelhoen en cranberry’s in de oven roosteren, en de saus afwerken.