Ga terug
+ servings
Gemarineerde kippenboutjes op de barbecue / www.eenlepeltjelekkers.be

Gemarineerde kippenboutjes op de barbecue

Deze gemarineerde kippenboutjes hebben een zoetzure smaak en kan je zowel op de barbecue als in de oven klaarmaken. Heerlijk!
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 30 minuten
Marineertijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 30 minuten
Gang aperitiefhapje, Borrelhapje, hapje, Hoofdgerecht
Keuken Aziatisch, Belgisch, Brits
Porties 4 personen

Equipment

  • barbecue of (grill)pan

Ingrediënten
  

  • 12 kippenkluifjes
  • 2 stronkjes little gem 12 blaadjes losgemaakt, de rest gehakt
  • 2 eetlepels sesamzaadjes
  • 1/2 rode chili zaadlijsten verwijderd, fijngehakt (voor de liefhebbers)
  • 2 limoenen in partjes gesneden

Voor de marinade

  • 2 eetlepels tamarindepasta te koop in de Aziatische winkel of bij Albert Heijn
  • 2 eetlepels water
  • 5 eetlepels worcestersaus
  • 3 eetlepels palm- of rietsuiker
  • 1/2 rode chili zaadlijsten verwijderd, fijngehakt
  • 1 theelepels grof zeezout
  • 2 teentjes look schoongemaakt, geperst
  • 1 sjalot schoongemaakt en fijngehakt
  • 5 cm gember geraspt
  • 2 stengels citroengras buitenste bladen verwijderd, fijngehakt
  • 4 kardemompeulen
  • 3 eetlepels arachide-olie

Instructies
 

Maak eerst de marinade.

  • Roer de tamarindepasta los met het water. Ik gebruik zelf de vrij vloeibare pasta uit een glazen potje, maar als je een blok tamarindepasta gebruikt, zal je wat meer water nodig hebben. Bedoeling is dat je de consistentie van drinkyoghurt bekomt.
  • Meng met worcestersaus, suiker, chili, zout, look, sjalot, gember en citroengras.
  • Kneus de kardemom in een vijzel en verwijder de peulen. Stamp de zaadjes fijn en voeg bij de marinade.
  • Roer er tot slot de olie door.
  • Giet de marinade over de kippenkluifjes, dek af en laat minstens 3u marineren in de koelkast. Zelf gebruik ik meestal een afsluitbare diepvrieszak, die neemt weinig plaats in in de koelkast.
  • Neem de kip uit de marinade en laat een beetje uitlekken. Er moet nog wat marinade aanhangen, maar niet zoveel dat die eraf druipt.
  • Zeef de overgebleven marinade en zet apart.

Als je de gemarineerde kippenboutjes op de barbecue bereidt

  • Steek de barbecue aan en wacht tot de kolen wit zijn.
  • Zorg dat de kolen aan één kant hoog opgehoopt zijn, en aan de andere kant maar een dunne laag vormen.
  • Bak de kippenboutjes eerst in 10 à 15 minuten gaar boven de dunne laag kolen.
  • Kwast ze dan goed in met de overgebleven marinade en bak goudbruin op de hete kant van de barbecue. Dat duurt enkele minuten.

Als je de gemarineerde kippenboutjes in de oven bereidt

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Leg de kippenboutjes naast elkaar in een ovenschaal en bak in 20 minuten gaar.
  • Neem uit de oven en verwarm nu de grill voor op de hoogste stand.
  • Kwast de kippenboutjes in met wat overgebleven marinade en zet 5 minuten onder de grill.
  • Keer de boutjes om, kwast nu ook de andere kant in en bak nog eens 5 minuten. De boutjes moeten aan beide zijden goudbruin zijn.

Voor de afwerking

  • Leg de fijngesneden sla op een serveerschaal.
  • Schik er de slablaadjes op.
  • Leg in elk blaadje een kippenboutje.
  • Strooi er wat sesamzaad en (naar smaak) chilipeper over.
  • Schik er de limoenpartjes bij.
  • Serveer de gemarineerde kippenboutjes.
Trefwoord barbecue, gember, grillen, kip, kippenboutjes, sesamzaad, tamarinde
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!