Voeg haverdrank, eidooiers, bakpoeder, zout, vanille-extract en citroenzeste toe en mix glad.
Laat het beslag minstens 15 minuten rusten.
Klop de eiwitten stijf met een snuifje zout.
Spatel door het beslag.
Roer er ook de bosbessen door.
Verhit een pan met antikleeflaag of tepanyakiplaat op middelmatig vuur. Kwast licht in met arachideolie.
Schep er telkens wat beslag op (dit gaat het gemakkelijkste met een ijsschep) en laat zacht garen tot de onderzijde goudbruin in.
Draai de pannenkoekjes om en laat ook de andere zijde garen.
Herhaal tot al het beslag is opgebruikt.
Serveer de havermoutpannenkoeken met vers fruit, poedersuiker en eventueel wat munt of basilicum.
Notities
Maal de havermout goed fijn. Anders krijg je straks geen mooi glad beslag. Zelf gebruik ik meestal de blender, omdat je die nadien ook meteen kan gebruiken voor het beslag. In een foodprocessor kan uiteraard ook. Geen van deze keukentoestellen in huis? Koop dan kant-en-klaar havermeel in de supermarkt.
Laat het beslag rusten. Nadat je alles gemengd hebt in de blender (of met de staafmixer), laat je het beslag best even rusten. De havermout heeft dan wat meer tijd om het vocht op te nemen, waardoor het beslag een betere binding krijgt.
Bak de havermoutpannenkoeken op middelmatig vuur. Zet het vuur niet te hoog: anders is de buitenkant al bruin voor de binnenzijde gaar is. Zet het vuur eerder op medium, en geef de pannenkoeken de tijd om goed te bakken. Als ze goed terugveren als je er even op duwt met je vinger, zijn ze gaar.
Trefwoord bosbessen, citroen, ei, haverdrank, havermelk, havermout
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!