Ga terug
+ servings
Taartjes met pudding, citroen en kaneel-close-up1 / www.eenlepeltjelekkers.be

Taartjes met pudding, citroen en kaneel

Deze taartjes met pudding hebben wat weg van pasteis de data: in het deeg zit een vleugje kaneel en de vulling wordt opgefrist met citroen en sinaasappel. Heerlijk als tussendoortje!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Rusttijd 1 uur
Totale tijd 2 uur
Gang Brunch, Dessert, Gebak, Nagerecht, Snack
Keuken Belgisch, Portugees
Porties 12 taartjes

Equipment

  • kookpot
  • bakblik voor muffins of cupcakes
  • deegrol
  • bakpapier
  • bakparels of een andere steunvulling
  • Oven

Ingrediënten
  

Voor de pudding

  • 3,5 dl culinaire room 20% vetgehalte
  • 35 g bloem + extra om het deeg uit te rollen
  • 1 sinaasappel onbespoten of bio
  • 2 vanillestokken
  • 150 g kristalsuiker
  • 5 eidooiers
  • 1 citroen alleen het sap

Voor het deeg

  • 2 vellen bladerdeeg
  • 30 g boter + extra om in te vetten
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 1 eetlepel kaneel

Voor de afwerking

  • kaneel
  • poedersuiker

Instructies
 

Voor de pudding

  • Klop 1 dl van de room los met de bloem.
  • Snijd met een dunschiller 3 repen van de schil van de sinaasappel. Zorg dat je zo weinig mogelijk van het witte gedeelte mee hebt.
  • Snijd de vanillestokken open en schraap er de zaadjes uit.
  • Breng de overige 2,5 dl van de room op zeer zacht vuur aan de kook met de vanillepeulen en -zaden en de sinaasappelschil.
  • Neem van het vuur zodra de room kookt en klop onder het bloemmengsel.
  • Klop er ook de suiker en eidooiers door.
  • Giet opnieuw in de kookpot en verwarm al roerend op zacht vuur tot de pudding begint in te dikken. Verwarm zeker niet hoger dan 80 °C.
    Puding met vanille en sinaasappel maken / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Neem onmiddellijk van het vuur, laat afkoelen en klop er het citroensap door. Hou koel tot gebruik.

Voor het deeg

  • Rol 1 vel bladerdeeg uit op het werkblad.
  • Smelt de boter en meng met suiker en kaneel.
  • Giet op het deeg en verdeel met een kwastje over het hele oppervlak.
  • Leg er het tweede vel bladerdeeg op en rol strak op.
  • Snijd de uiteinden eraf en snijd de rol dan in 12 stukken van +/- 1 cm breed.
    Deeg in stukken snijden / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Bestrooi het werkvlak met een beetje bloem, duw een stukje deeg plat en rol uit tot een dikte van +/- 4 mm. Herhaal met de andere deegstukjes.
    Deeg uitrollen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Vet een muffinbakblik in met boter en leg in elke holte een lapje deeg. Duw met je vingers uit tegen de randen tot het deeg de volledige holte bedekt.
    Deeg in vormpjes doen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Laat 1 uur koelen in de koelkast. Verwijder nadien de sinaasappelschil en vanillepeulen uit de pudding.

Om de bodems blind te bakken (kan ev. weggelaten worden, zie tips)

  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte).
  • Neem het bakblik uit de koelkast.
  • Beleg elke deegbodem met een stukje bakpapier en vul met bakparels.
  • Bak 10 minuten blind in de oven.
  • Verwijder het bakpapier en de bakparels.

Om de taartjes samen te stellen

  • Verhoog de oventemperatuur tot 230 °C (boven- en onderwarmte).
  • Vul de bodems met ongeveer anderhalve eetlepel pudding. Blijf een halve centimeter onder de rand.
    Vormpjes vullen met pudding / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Zet in de oven en bak in +/- 20 minuten goudbruin. Blijf in de buurt: de baktijd kan verschillen naar gelang de oven.
  • Neem uit de oven en laat 10 minuten afkoelen op een rooster.
    Taartjes met pudding laten afkoelen op een rooster / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Neem de taartjes uit het bakblik, leg op een rooster en laat verder afkoelen tot kamertemperatuur.

Voor de afwerking

  • Bestuif met kaneel en poedersuiker.
  • Serveer.
    Taartjes met pudding, citroen en kaneel / www.eenlepeltjelekkers.be

Notities

  • Verwarm de pudding goed zodat er voldoende binding is. Dit is meteen ook het moeilijkste deel van het recept, omdat je het mengsel niet mag laten koken, want dan stollen de eieren en krijg je stukjes roerei in de vulling. Werk dus sowieso op zacht vuur, zodat je het proces goed onder controle hebt, en zet een bodempje koud water klaar in de wasbak, zodat je de pot daar kan inzetten als hij klaar is.
    Verwarm het roommengsel op zacht vuur en blijf met een klopper roeren tot je duidelijk voelt dat de vulling zwaarder wordt en dus meer binding heeft. Je zal merken dat het mengsel licht begint te walmen en je voelt binding ook doordat er wat meer weerstand is bij het roeren. Neem nu onmiddellijk van het vuur en laat afkoelen in een bakje water. Mocht je vulling toch niet genoeg gebonden zijn, zal je nog steeds mooie taartjes kunnen bakken, maar zal de pudding er een beetje uitlopen. Even lekker, maar iets minder handig.
  • Bak de bodems blind. Je kan deze stap overslaan, en dan zal je nog steeds lekkere taartjes hebben. Alleen zal de bodem niet krokant en een beetje slap zijn. Geen ramp, maar ook niet ideaal.
  • Schrik niet als de taartjes inzakken. Dat is perfect normaal. In de oven zullen ze opblazen, maar eens je ze uit de oven neemt, zakt de vulling weer naar beneden. Laat de taartjes afkoelen voor je ze met kaneel en poedersuiker bestrooit.
Trefwoord bladerdeeg, citroen, kaneel, pudding, room, taart, vanille
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!