Ga terug
+ servings
Citroencake met plattekaas / www.eenlepeltjelekkers.be

Citroencake met plattekaas

Deze citroencake met plattekaas is makkelijk te maken, en smaakt heerlijk fris door de toevoeging van citroensap, -rasp en plattekaas.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 20 minuten
Baktijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Dessert, Gebak, Nagerecht
Keuken Belgisch, Italiaans
Porties 8 personen

Equipment

  • mixer
  • Oven

Ingrediënten
  

  • 150 g plattekaas vol of halfvol
  • 3 eieren dooiers en eiwitten gesplitst
  • 250 g kristalsuiker
  • 150 ml arachideolie of andere neutraal smakende olie
  • 1 vanillepeul
  • 1/2 citroen alleen de zeste
  • 1 citroen alleen het sap
  • 175 g bloem
  • 75 g maïzena

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C (hetelucht). 

  • Vet een ringvorm (of springvorm van 22 cm diameter) in met bakspray en laat omgekeerd uitlekken tot gebruik.
    Ingrediënten citroencake met plattekaas / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Doe de plattekaas samen met de eidooiers en suiker in de kom van de standmixer en klop samen tot een luchtig mengsel. 

  • Giet er de olie al roerend in een fijn straaltje bij.
  • Schraap de zaadjes uit de vanillepeul en roer samen met citroenrasp en -sap door het beslag. 

  • Meng bloem en maïzena en roer deze lepel per lepel door het beslag.
  • 
Klop de eiwitten in een vetvrije kom tot pieken.
Schep met een metalen lepel voorzichtig en luchtig door het beslag. Je bekomt nu een zachtgele massa die hier en daar luchtbellen vertoont.
  • Giet het beslag in de vorm. 
Bak in 40 minuten goudbruin in de oven. Een satéstokje moet er schoon uitkomen en de cake moet licht loskomen van de randen.
    Beslag in vorm gieten / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Laat de cake afkoelen op een rooster en ontvorm.
  • Bestrooi eventueel met een beetje bloemsuiker. 

  • Serveer de citroencake met plattekaas en vanille.
Trefwoord bakken, cake, citroen, kwark, plattekaas, taart, vanille, verse kaas
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!