Ga terug
+ servings
Pittige kip met sesam en soja / www.eenlepeltjelekkers.be

Pittige kip met sesam en soja

Deze pittige kip met sesam en soja smaakt net als op restaurant, en staat in nog geen half uur op tafel. Een snel recept voor een origineel avondmaal!
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Aziatisch, Chinees
Porties 4 personen

Equipment

  • 1 wok

Ingrediënten
  

  • 1 bos lente-ui schoongemaakt
  • 6 kippendijfilets in reepjes gesneden
  • arachideolie
  • 250 g peultjes
  • 1 eetlepel sojasaus
  • zeezout indien gewenst
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • chili olie liefst crispy chili oil uit de Aziatische winkel, indien gewenst

Voor de saus

  • 3 eetlepels oestersaus
  • 3 eetlepels sesamolie
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel sambal
  • 1 eetlepel water
  • 4 teentjes look geperst
  • zwarte peper van de molen

Om te serveren

  • gekookte rijst

Instructies
 

  • Snijd de lente-ui in ringetjes. Houd de donkergroene stukjes apart voor de garnering.
    Lente-uitjes snijden / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Meng alle ingrediënten voor de saus.
    Saus voor pittige kip maken / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Verhit een scheutje arachideolie in de wok op hoog vuur en laat goed heet worden.
  • Doe er de peultjes in en laat goed aanbakken tot hier en daar geblakerd.
  • Schep om en giet er de sojasaus bij.
  • Laat nog enkele minuten bakken tot de sojasaus ingekookt is, voeg eventueel nog wat extra zout toe en schep de peultjes uit de wok.
  • Voeg een nieuw scheutje olie toe en bak de kip goudbruin en gaar.
  • Voeg er de witte en lichtgroene delen van de lente-ui en de saus aan toe.
  • Laat een drietal minuten inkoken tot iets ingedikt.
  • Verdeel de peultjes en kip over 4 borden.
  • Garneer met sesamzaad en de overgebleven lente-ui.
  • Serveer met gekookte rijst.

Notities

  • Bereid alle ingrediënten voor. Als je gaat wokken, is het belangrijk dat je bij het vuur kan blijven. Zorg dus dat alle onderdelen voorbereid zijn voor je aan de slag gaat. Op die manier zakt de temperatuur in de pan niet te hard, of loop je geen risico op verbrande ingrediënten.
  • Wok op hoog vuur. Verwarm de wok goed voor op hoog vuur, giet er dan een scheutje olie in en wals even rond tot de pan begint de walmen. Pas dan voeg je ingrediënten toe. Als je het recept verdubbelt, bak dan zowel de groenten als de kip in twee keer. Als je teveel koude ingrediënten toevoegt, zal de temperatuur van de pan immers te veel zakken, waardoor je niet meer goed kan wokken.
  • Hou rekening met het zoutgehalte. Dit is een zout gerecht. Ik vind dat geen probleem, meer zelfs: ik hou ervan. De peultjes en rijst geven genoeg tegenwicht om de smaken in balans te brengen. Ben je echter gevoelig aan zout, hou hier dan rekening mee als je dit wokje gaat bereiden. Kies bijvoorbeeld voor zoutarme sojasaus of voeg wat minder toe. Je kan eventueel ook wat paprika meebakken met de lente-uitjes, om een extra zoetje toe te voegen.
Trefwoord honing, kip, lente-ui, look, oestersaus, peultjes, rijst, roerbakken, sambal, sojasaus, wok
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!