chili olieliefst crispy chili oil uit de Aziatische winkel, indien gewenst
Voor de saus
3eetlepelsoestersaus
3eetlepelssesamolie
1eetlepelsojasaus
1eetlepelhoning
1eetlepelsambal
1eetlepelwater
4teentjeslookgeperst
zwarte pepervan de molen
Om te serveren
gekookte rijst
Direct in je mandje bij
Instructies
Snijd de lente-ui in ringetjes. Houd de donkergroene stukjes apart voor de garnering.
Meng alle ingrediënten voor de saus.
Verhit een scheutje arachideolie in de wok op hoog vuur en laat goed heet worden.
Doe er de peultjes in en laat goed aanbakken tot hier en daar geblakerd.
Schep om en giet er de sojasaus bij.
Laat nog enkele minuten bakken tot de sojasaus ingekookt is, voeg eventueel nog wat extra zout toe en schep de peultjes uit de wok.
Voeg een nieuw scheutje olie toe en bak de kip goudbruin en gaar.
Voeg er de witte en lichtgroene delen van de lente-ui en de saus aan toe.
Laat een drietal minuten inkoken tot iets ingedikt.
Verdeel de peultjes en kip over 4 borden.
Garneer met sesamzaad en de overgebleven lente-ui.
Serveer met gekookte rijst.
Notities
Bereid alle ingrediënten voor. Als je gaat wokken, is het belangrijk dat je bij het vuur kan blijven. Zorg dus dat alle onderdelen voorbereid zijn voor je aan de slag gaat. Op die manier zakt de temperatuur in de pan niet te hard, of loop je geen risico op verbrande ingrediënten.
Wok op hoog vuur. Verwarm de wok goed voor op hoog vuur, giet er dan een scheutje olie in en wals even rond tot de pan begint de walmen. Pas dan voeg je ingrediënten toe. Als je het recept verdubbelt, bak dan zowel de groenten als de kip in twee keer. Als je teveel koude ingrediënten toevoegt, zal de temperatuur van de pan immers te veel zakken, waardoor je niet meer goed kan wokken.
Hou rekening met het zoutgehalte. Dit is een zout gerecht. Ik vind dat geen probleem, meer zelfs: ik hou ervan. De peultjes en rijst geven genoeg tegenwicht om de smaken in balans te brengen. Ben je echter gevoelig aan zout, hou hier dan rekening mee als je dit wokje gaat bereiden. Kies bijvoorbeeld voor zoutarme sojasaus of voeg wat minder toe. Je kan eventueel ook wat paprika meebakken met de lente-uitjes, om een extra zoetje toe te voegen.