Ga terug
+ servings
Cake met blauwe bessen en verse kaas / www.eenlepeltjelekkers.be

Cake met blauwe bessen en verse kaas

Deze cake met blauwe bessen is snel te maken en heeft een zacht kruim. De smaak van kaneel en amandelen zorgen voor een mooi smaakevenwicht.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 20 minuten
Baktijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Gang Dessert, Gebak, Nagerecht
Keuken Belgisch
Porties 8 personen

Equipment

  • (hand)mixer
  • springvorm 26 cm diameter
  • Oven

Ingrediënten
  

  • 180 g boter
  • 250 g kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 180 g volle verse kaas
  • 200 g patisseriebloem
  • 100 g amandelpoeder
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel bicarbonaat
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 theelepel kaneelpoeder

Voor de blauwe bessen

  • 250 g blauwe bessen bevroren
  • 1 eetlepel bloem

Voor de afwerking

  • 2 handjes geschaafde amandelen
  • 1 eetlepel suiker bijv. kristalsuiker met grove korrel of rietsuiker

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 170 °C (boven- en onderwarmte).
  • Mix boter en suiker samen tot je een korrelige structuur bekomt.
  • Voeg 1 ei toe en mix glad. Voeg dan ook het tweede ei toe en mix opnieuw.
  • Mix er de verse kaas door.
    Boter, suiker en verse kaas door elkaar kloppen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Meng de andere ingrediënten en voeg in 3 delen toe aan het botermengsel. Mix telkens kort.
    Beslag cake met blauwe bessen en verse kaas / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Roer de bloem door de blauwe bessen, en spatel het mengsel door het beslag.
  • Vet de springvorm in en schep er het beslag in.
  • Verdeel de amandelschilfers over de randen en strooi er dan de suiker over.
    Cake bestrooien met amandelschilfers en blauwe bessen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Bak de cake in 1 uur goudbruin in de oven. Check met een satéstokje of het beslag helemaal droog is voor je hem uit de oven neemt.
  • Laat een kwartier afkoelen en ontvorm. Laat verder afkoelen op een rooster.
  • Serveer de cake met blauwe bessen en verse kaas.

Notities

  • Kies voor boter die van nature smeuïg is. Doordat we met koude ingrediënten werken, is een smeuïge boter net iets handiger. Kerrygold of Campina (bij AH) zijn hiervoor perfect.
  • Gebruik volle verse kaas. Om de textuur helemaal juist te krijgen, kies je best voor volle verse kaas. Ik gebruik die van Campina: die is te verkrijgen in potjes van 180 g, en dat is net de hoeveelheid die je hier nodig hebt.
  • Gebruik diepgevroren blauwe bessen. Je kan verse bessen invriezen, of gewoon een doosje uit de vriesafdeling meenemen. Die zijn meestal een stuk goedkoper en werken in dit recept beter dan de verse variant.
Trefwoord amandelpoeder, blauwe bessen, bosbessen, cake, kaneel, kwark, plaatgebak, plattekaas, taart, verse kaas
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!