Ga terug
–+ servings
Stoofpot van schelvis met grijze garnalen / www.eenlepeltjelekkers.be

Eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen

Deze eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen is makkelijk te bereiden en bovendien licht en fris. Maak hem af met seizoensgroenten.
4 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Hoofdgerecht, Visgerecht
Keuken Belgisch
Porties 4 personen

Equipment

  • stoofpot, hapjespan of wok

Ingrediënten
  

  • 1 middelgrote venkel +/- 350 g, schoongemaakt
  • 2 paprika's steelaanzet en zaadlijsten verwijderd
  • 1 courgette steelaanzet verwijderd
  • 1 klontje boter
  • 1 sjalot fijngehakt
  • 1 teentje look geperst
  • 50 ml droge witte vermout type Noilly Prat
  • 700 ml visbouillon
  • 200 ml culinaire room 20% vetgehalte
  • 1 blaadje laurier
  • enkele takjes tijm
  • 700 g schelvis in blokjes
  • 150 g grijze garnalen
  • 1 handvol fijngehakte tuinkruiden bijv. bieslook, peterselie en dragon
  • peper en zout

Instructies
 

  • Snijd de venkel in vier, verwijder de harde kern en snijd in repen.
  • Snijd de paprika's in 6 stukken, en snijd dan ook in repen.
  • Snijd de courgette in kwarten, verwijder de zaadlijsten en snijd in blokjes.
  • Smelt de boter in een stoofpot. Bak er de sjalot in aan tot glazig.
  • Voeg venkel en look toe, en laat verder stoven tot de venkel zacht en licht gekleurd is.
  • Doe er dan de paprika en courgette bij, en stoof even mee.
    Groenten aanstoven voor stoofpot van schelvis / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Zet het vuur hoog en blus de pan met vermout. Laat volledig droogkoken.
  • Voeg bouillon, room, laurier en tijm toe en laat 5 minuten pruttelen.
    Bouillon en room toevoegen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Leg er nu voorzichtig de visblokjes bij en laat zachtjes garen.
  • Verwijder tijm en laurier, en werk af met garnalen en tuinkruiden.
    Stoofpot van schelvis met grijze garnalen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Kruid naar smaak bij met peper en zout.
  • Serveer de eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen.

Notities

  • Snijd de venkel in fijne reepjes. Venkel is een vrij harde groente, en als je wilt vermijden dat je hem heel lang moet stoven, is het belangrijk dat je hem fijn genoeg snijdt. Snijd eerst de "vingers" van de venkel en snijd hem dan in kwarten. Nu kan je er makkelijk de harde kern uit snijden. Snijd elk kwart nu in fijne reepjes. Het venkelgroen kan je fijnhakken en op het einde door de stoofpot roeren.
  • Laat de alcohol volledig verdampen. Zorg dat het vuur hoog genoeg staat, en laat de pan volledig droogkoken voor je de bouillon toevoegt. Anders krijg je al gauw een bitter nasmaakje.
  • Roer de stoofpot voorzichtig om eens de vis is toegevoegd. Als je de tuinkruiden en garnalen toevoegt, roer de stoofpot dan heel voorzichtig om. Anders zal de vis uit elkaar vallen. Qua smaak maakt dat geen verschil, maar het gerecht ziet er beter uit als je mooie stukken vis kan behouden.
Trefwoord bieslook, courgette, dragon, garnalen, paprika, peterselie, room, stoofpot, venkel, vis
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!