Ga terug
+ servings
Kaastaart met witte chocolade en sinaasappel / www.eenlepeltjelekkers.be

Kaastaart met witte chocolade en sinaasappel

Deze kaastaart met witte chocolade en sinaasappel is heel makkelijk te maken, en heeft geen eieren of gelatine nodig. De vulling is heerlijk smeuïg, de bodem krokant, de sinaasappel friszuur. Topcombinatie!
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Rusttijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 40 minuten
Gang Dessert, Gebak, Nagerecht
Keuken Belgisch
Porties 6 personen

Equipment

  • springvorm +/- 24 cm diameter
  • foodprocessor
  • kookpot
  • (hand)mixer met garde

Ingrediënten
  

Voor de bodem

  • 100 g boter
  • 220 g Bastogne Duo koekjes of andere speculoos

Voor de vulling

  • 250 g witte chocolade in stukjes
  • 400 g volle verse kaas kwark, plattekaas, op kamertemperatuur
  • 1 sinaasappel alleen het sap (in het seizoen: bloedsinaasappels)
  • 1/2 citroen alleen het sap
  • 250 ml slagroom min. 30% vetgehalte
  • 1 tl vanille-extract of vanillepasta

Voor de afwerking

  • 3 sinaasappels in het seizoen: bloedsinaasappels
  • enkele takjes munt
  • 2 el amandelschilfers geroosterd
  • witte chocolade geraspt

Instructies
 

Voor de bodem

  • Smelt de boter op laag vuur.
  • Verkruimel de koekjes in een foodprocessor.
  • Voeg de gesmolten boter toe en mix opnieuw tot je de textuur van nat zand bekomt.
  • Bekleed de springvorm met bakpapier of plasticfolie.
  • Stort de koekkruimels op de bodem en strijk glad met de bolle kant van een lepel.
    Bodem van Bastogne Duo koekjes / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Zet in de koelkast tot gebruik.

Voor de vulling

  • Smelt de chocolade op zeer laag vuur.
  • Laat afkoelen tot kamertermperatuur.
  • Voeg er de helft van de verse kaas aan toe en mix glad met een handmixer. Voeg er dan de andere helft aan toe en mix opnieuw.
  • Spatel er het sinaasappel- en citroensap door.
  • Klopt de room met vanille op tot yoghurtdikte.
  • Spatel door het kaasmengsel.
  • Giet op de koekjesbodem, strijk glad en laat minstens 3 uur en liefst een hele nacht opstijven in de koelkast.
    Vulling op bodem scheppen / www.eenlepeltjelekkers.be

Voor de afwerking

  • Snijd de schil van de sinaasappels en snijd de partjes tussen de witte vliezen uit (peler à vif).
  • Werk de taart af met sinaasappel, munt, amandelschilfers en geraspte witte chocolade.
  • Serveer de kaastaart met witte chocolade en sinaasappel.
    Kaastaart met witte chocolade en sinaasappel boven / www.eenlepeltjelekkers.be

Notities

  • Bekleed bodem en randen van de springvorm met bakpapier of plasticfolie. Om het ontvormen te vergemakkelijken, is het handig dat je de springvorm bekleedt. Je kan zowel bakpapier als plasticfolie gebruiken. Plasticfolie is makkelijker op de vorm te bevestigen; als je bakpapier gebruikt, kan je de randen best even invetten zodat het papier blijft kleven. 
  • Zorg dat de chocolade en verse kaas op kamertemperatuur zijn. Ik ben zelf een kluns met witte chocolade: mijn mislukkingen zijn niet meer op de vingers van één hand te tellen. Dikwijls zit het probleem in de temperatuur. Laat chocolade en kaas dus beiden op kamertemperatuur komen voor je ze gaat verwerken.
  • Werk de taart af naar eigen voorkeur. Op de foto kan je zien dat ik partjes sinaasappel zonder schil en vliesjes gebruikt heb, maar dat staat niet in steen geschreven. Je kan zeker ook schijven gebruiken (met of zonder schil), of de partjes gewoon losmaken met je handen. Laat je creativiteit de vrije loop!
Trefwoord citroen, kwark, plattekaas, sinaasappel, speculoos, taart, taart zonder bakken, vanille, verse kaas, witte chocolade
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!