Ga terug
+ servings
Pasta met kip, tomaten en champignons / www.eenlepeltjelekkers.be

Pasta met kip, tomaten en champignons

Deze pasta met kip, tomaten en champignons is een werkdagtopper: herkenbare ingrediënten, eenvoudig te maken en toch creatief en bovenal heerlijk.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Equipment

  • pan
  • kookpot

Ingrediënten
  

  • 1 scheutje olijfolie
  • 1 klontje boter
  • 2 kipfilets in fijne reepjes
  • peper en zout bij voorkeur witte peper
  • 1 ui gepeld en fijngehakt
  • 3 teentjes look gepeld en geperst
  • 250 g kastanjechampignons schoongemaakt en in kwarten gesneden
  • 80 ml witte wijn (ongeveer een half wijnglas)
  • 250 ml culinaire room 20% vetgehalte
  • 100 g halfgedroogde tomaten in stukjes gesneden
  • 60 g parmezaan + extra om te serveren
  • 400 g korte pasta bijv. mezzi rigatoni, penne, ...
  • 4 tomaten zaadlijsten verwijderd en in blokjes gesneden
  • 1/2 bos peterselie fijngehakt

Instructies
 

  • Verhit olijfolie en boter samen tot de boter licht begint te kleuren.
  • Voeg de kippenreepjes toe, kruid met zout en peper en laat goudbruin bakken.
    Kip aanbakken / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Voeg ui en look toe en bak glazig.
  • Zet het vuur hoger en voeg de champignons toe. Bak tot ze bruin kleuren.
    Champignons toevoegen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Blus de pan met wijn en schraap de aanbaksels van de bodem. Laat het vocht volledig verdampen.
  • Voeg room, halfgedroogde tomaten en parmezaan toe, en laat kort pruttelen tot alles goed warm is.
    Room, halfgedroogde tomaten en parmezaan toevoegen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Kook intussen de pasta gaar in royaal gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Bewaar 75 ml van het kookvocht en giet af.
  • Voeg het kookvocht toe aan de saus samen met de tomaten en peterselie.
  • Roer er ook de pasta door.
  • Serveer de pasta met kip, tomaten en champignons.
    Pasta met kip, tomaten en champignons boven 3 borden / www.eenlepeltjelekkers.be

Notities

  • Laat de boter goed uitschuimen. Smelt de boter samen met een scheutje olijfolie in een pan. Wacht nu tot het meeste schuim is weggetrokken en de boter licht begint te kleuren. Nu is de pan heet genoeg om de kip te bakken.
  • Bak de kip mooi goudbruin. Om te vermijden dat deze begint te sudderen, moet je met deze zaken rekening houden: zorg dat de pan goed heet is (zie hierboven), bak niet teveel kip in één keer (als je grote hoeveelheden maakt, bak je de kip beter in verschillende porties) en roer zo weinig mogelijk. Schep de kip pas om als hij onderaan al een mooi korstje heeft.
  • Gebruik culinaire room. In sauzen vind ik volle room dikwijls te zwaar. Ik gebruik daarom graag culinaire room: die heeft een lager vetgehalte maar zorgt toch voor een mooie binding.
  • Kies voor korte pasta. Aangezien we hier met kip werken, is korte pasta een betere keuze dan lange zoals spaghetti. Het vlees en de groenten zullen zo makkelijker mengen en één geheel vormen.
  • Vergeet het kookvocht van de pasta niet. Het zal niet de eerste keer zijn dat ik de pasta afgiet en mij pas dan realiseer dat ik eigenlijk wat nodig had om de saus af te werken. Schep met een pollepel wat vocht uit de pastakookpot net voor je hem afgiet. Dit water bevat veel zetmeel en helpt om de saus tegelijkertijd te verdunnen als te binden.
Trefwoord champignon, kip, mezzi rigatoni, parmezaan, pasta, penne, peterselie, tomaat, wijn, witte wijn
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!