Deze viskoekjes met salsa verde en zure room zijn makkelijk te maken, heerlijk vullend en iedereen lust ze. Perfect voor een doordeweekse avond of een ongedwongen etentje met vrienden.
1/4boskrulpeterselieblaadjes van een 6-tal takjes, fijngehakt
1citroenalleen de zeste
3elpaneermeel
1tlfijn zeezout
neutrale oliebijv. koolzaad of arachide
Voor de salsa verde
4augurkenmiddelgroot
1tlkappertjes
1elmosterd
1/4boskrulpeterselieblaadjes van een 6-tal takjes
1/2bosmuntblaadjes van een 4-tal takjes
1/2sjalotgepeld en steelaanzet verwijderd
2elolijfolie
1/4tlfijn zeezout
zwarte pepervan de molen
Om te serveren
zure room
gemengde salade
citroenpartjes
Direct in je mandje bij
Instructies
Maak de viskoekjes
Schil de aardappels en snijd in even grote stukken. Kook gaar in gezouten water.
Voeg er de laatste paar minuten de visfilet aan toe.
Schep de vis eruit en laat goed uitlekken en afkoelen op een keukenpapier. Druk er met een extra vel keukenpapier nog wat extra vocht uit.
Giet de aardappels op en laat ze goed uitdampen. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Prak de aardappels grof, en verkruimel er de visfilet en gerookte forel bij. Voeg er ook peterselie, citroenzeste, paneermeel en zout aan toe.
Meng door elkaar tot je een vast mengsel krijgt.
Vorm hiervan een 16-tal burgertjes en druk ze aan beide zijden plat.
Leg op een bord en laat in de koelkast een half uurtje rusten.
Maak de salsa verde
Hak de augurken grof, en doe samen met kappertjes, mosterd, peterselie, munt, sjalot, olijfolie en zeezout in de hakmolen van een foodprocessor. Hak fijn. Voeg eventueel wat extra olijfolie toe.
Kruid naar smaak bij met peper van de molen.
Bak de viskoekjes
Verhit een pan met antikleeflaag op middelhoog tot hoog vuur.
Doe er een bodempje olie in en warm even mee.
Bak er nu de viskoekjes in +/- 5 minuten per kant goudbruin in aan.
Laat even uitlekken op keukenpapier.
Serveer de viskoekjes met salsa verde, zure room, gemengde sla en citroenpartjes.
Notities
Zorg dat de vis en aardappels na het koken zo droog mogelijk zijn. Dit is belangrijk omdat je viskoekjes anders gemakkelijk uit elkaar vallen. Laat de vis afkoelen op enkele velletjes keukenpapier en druk er daarna nog eens op met een extra keukenpapiertje, zodat het meeste vocht eruit is. De aardappels laat je na het afgieten even uitdampen op het vuur, zodat al het water verdwenen is en ze goed droog zijn.
Maak de viskoekjes niet te dik. Uit deze hoeveelheid krijg je ongeveer 16 burgertjes. Vorm eerst balletjes ter grootte van een golfbal, en druk deze plat. Hou ermee rekening dat de krokante korst één van de lekkerste delen is, en dat je meer korst hebt als je dunnere viskoekjes maakt.
Laat de viskoekjes een half uurtje rusten in de koelkast. Hierdoor zullen ze nog extra opstijven, waardoor je ze straks makkelijker krokant kan bakken en omdraaien. Mocht je geen tijd hebben, kan je ze ook meteen bakken, maar draai ze dan heel voorzichtig om en leer ermee leven dat er misschien sommige gebroken - maar daarom niet minder lekker - zullen zijn.
Draai de viskoekjes niet te snel om als je ze bakt. Laat ze een 4 à 5-tal minuten ongemoeid bakken, en draai ze nadien met een brede spatel rustig om.