1kruidentuiltje(tijm, laurier en peterseliestengels, samengebonden)
1teentjelookgepeld, in plakjes
1/2tlcayennepeper
1/2elspeculaaskruiden
1kgpompoenin blokjes, diepvries of vers
500mlvolle melk
500mlbouillonkip of groente
peper en zout
200mlslagroom
1elmaanzaad of zwart sesamzaad
Direct in je mandje bij
Instructies
Snijd de ui in halve ringen.
Verhit de olijfolie in een soeppot en fruit er de ui samen met het kruidentuiltje een vijftal minuten in aan tot glazig.
Voeg look, cayennepeper en speculaaskruiden toe en bak 1 minuut mee.
Voeg nu pompoen, melk en bouillon toe, breng aan de kook en laat onder deksel op zacht vuur 20 minuten doorkoken.
Laat de soep 5 minuten afkoelen, verwijder het kruidentuiltje en mix de soep glad met de staafmixer of in een blender voor een nog fijner resultaat. Breng op smaak met peper en zout.
Klop de slagroom lobbig.
Verdeel de soep over 4 borden, soepkommetjes of mooie glazen, en schep er de room op.
Werk af met maan- of sesamzaad.
Notities
Fruit de ui op laag vuur. Verhit de olijfolie en voeg dan de ui toe. Zorg dat het vuur laag staat, zodat de ui zachtjes stooft zonder te kleuren. Dat zorgt straks voor een fijne smaak in de soep.
Snijd de pompoen in gelijke stukken. Zelf gebruik ik voor soep meestal pompoen uit de vriezer, maar als je verse gebruikt, zorg dan dat je hem in gelijke stukken snijdt. Zo gaart hij gelijkmatig.
Mix de soep in een blender voor een fijner resultaat. Je kan de soep zeker ook met de staafmixer fijnmixen, maar de blender geeft een nóg smeuïger resultaat. Je kan ook overwegen om de soep nog eens door een zeef te duwen, maar na het blenden is dat meestal niet nodig.
Breng de soep goed op smaak met zout en peper. We werken de soep af met opgeklopte room, dus dit zal de smaak verzachten. Zorg dus dat je de soep goed afkruidt, zodat het eindresultaat voldoende smaak heeft.