Deze pasta met scampi en venkel is zoet, zilt, fris en vullend. De venkel wordt gekaramelliseerd tot hij zoet is, en dan gemengd met tomaten. De pasta wordt afgewerkt met scampi, verkruimelde feta en peterselie.
1/2chilipepersteelaanzet en zaadlijsten verwijderd, fijngehakt
1tlvenkelzaad
1/2tlfijn zeezout
1venkel+/- 500 g
50mldroge, witte vermouthtype Noilly Prat
6San Marzano tomaten of vleestomatengepeld en steelaanzet verwijderd
peper en zout
400gspaghettiof andere lange pasta
Voor de scampi
1klontjeboter
24scampigepeld & darmkanaal verwijderd
1teentjelookgeperst
Voor de afwerking
200gkerstomatengehalveerd
150gfeta
enkeletakjespeterseliefijngehakt
Direct in je mandje bij
Instructies
Smelt de boter in een kookpot met dikke bodem.
Voeg ui, look, chilipeper, venkelzaad en zeezout toe en laat op zacht vuur fruiten.
Snijd intussen de venkel in vier, snijd er de harde kern uit en snijd de kwarten in repen.
Voeg de venkel toe aan de kookpot. Zet het vuur middelhoog en laat onder regelmatig roeren in 15 minuten garen en licht karamelliseren.
Blus met de vermouth en laat volledig verdampen.
Snijd de tomaten in stukken en voeg toe aan de venkel.
Zet het vuur laag en laat 15 à 20 minuten zachtjes pruttelen.
Kruid naar smaak bij met peper en zout.
Kook intussen de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Voor de scampi
Smelt een klontje boter in een koekenpan.
Kruid de scampi met peper en zout en bak goudbruin in de pan.
Draai om, voeg de look toe en bak verder tot de scampi gaar zijn.
Voor de afwerking
Giet de pasta af en meng met de saus en scampi.
Voeg er de gehalveerde kerstomaten aan toe.
Werk af met verkruimelde feta en gehakte peterselie.
Serveer de pasta met scampi en venkel.
Notities
Stoof de groenten lang genoeg. Dit is geen gerecht dat je in een kwartiertje op tafel zet. Haast en spoed zullen de smaak niet ten goede komen. Neem je tijd om de groenten goed te stoven tot ze botermals en licht gekaramelliseerd zijn. Blijf in de buurt van je kookpot en roer regelmatig.
Gebruik vleestomaten of San Marzano. Om de saus voldoende body te geven, is het belangrijk om tomaten met weinig pitjes te gebruiken. De langwerpige San Marzano tomaten, die je in sommige supermarkten vindt, zijn ideaal. Andere vleestomaten of tomaten uit eigen tuin kunnen ook. Als je enkel van die waterige exemplaren kan krijgen, gebruik dan tomaten uit blik en voeg ook een half blik water toe. Zo krijg je alsnog dezelfde textuur en smaak.
Voeg de kerstomaten pas op het einde toe. Bedoeling van deze toevoeging is om voor wat frisheid te zorgen. Als je ze zou meestoven met de groenten, verdwijnt die eigenschap. Voeg ze dus pas toe als je de pasta gaat mengen met de saus. Zo krijgen ze een beetje warmte, maar behouden ze toch voldoende beet.
Verkruimel de feta op het bord. Ook hier zou ik aanraden om de feta pas net voor het serveren toe te voegen. Als je hem mee met de saus door de pasta roert, valt de kaas uit elkaar en slorpt hij al het vocht op. De pasta wordt er een beetje klef van. Schep de pasta, gemengd met de saus en de scampi, op de borden, en laat iedereen er zelf wat feta over verkruimelen.