Deze gemarineerde kipsaté maak je eenvoudig op de barbecue, of in de pan. Met de frisse watermeloensalade en noedels krijg je een verrassend zomers gerecht.
Meng vissaus, kristalsuiker, limoensap en look tot een marinade.
Voeg er de kipblokjes aan toe en laat in een afgesloten kom minstens 2 uur en liefst een hele nacht marineren.
Voor de watermeloensalade
Verwijder de schil van de watermeloen en snijd in blokjes.
Hak de kruiden en lente-uitjes en roer door de watermeloen.
Sprenkel er het limoensap over.
Voor de noedels
Week de fijne rijstnoedels in recent gekookt water tot ze zacht zijn. Giet af.
Roer rodewijnazijn, vissaus en kristalsuiker tot een dressing en roer door de noedels.
Voor de kipsaté
Neem de kippenblokjes uit de marinade en dep droog.
Rijg aan satéstokjes.
Bak de kipsaté's goudbruin en gaar in een scheutje olie op de grillpan of gaar ze op de barbecue. Strijk ze dan in met oilijfolie voor je ze op de rooster legt.
Kruid bij met peper en zout.
Kook intussen de marinade in tot siroop (+/- 15 min.).
Wentel de saté's door de ingekookte marinade.
Om te serveren
Verdeel watermeloensalade en noeldes over 4 borden.
Leg er een kipsaté bij.
Garneer met sojascheuten, limoenpartjes en chilipeper.
Serveer de gemarineerde kipsaté met noedels en watermeloen.
Notities
Begin een dag op voorhand aan dit recept. Zo heeft de kip voldoende tijd om alle smaken uit de marinade op te nemen. Het minimum is 2 uur, maar hoe langer het vlees kan marineren, hoe smaakvoller het resultaat.
Spoel de noedels met koud water. Ik gaar de noedels door ze te laten weken in een kom met recent gekookt water (uit de waterkoker). Eens ze er 5 minuutjes in gelegen hebben, zijn ze gaar. Giet af en spoel onmiddellijk met koud water. Zo gaan ze niet kleven.
Bak de gemarineerde kipsaté op middelmatig vuur. Als je ze boven het heetste stuk van de barbecue bakt, zullen ze snel verbranden door de grote hoeveelheid suiker in de marinade. Kies dus voor middelmatige warmte,