Verwarm de oven voor op 160 °C (hetelucht).
Klop de boter, kristalsuiker & vanillesuiker door elkaar in een standmixer met platte deeghaak. Laat de machine minstens 5 minuten draaien. Schraap tussendoor af en toe de randen en bodem schoon zodat alles goed gemengd wordt.
Smelt intussen de chocolade op zeer zacht vuur (inductie) of in een bain-marie (gas of elektrisch vuur). Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Klop de chocolade door het botermengsel.
Voeg nu één voor één de eieren toe. Voeg het tweede ei pas toe als het eerste volledig door het beslag is opgenomen. Je krijgt nu een gladde crème.
Klop er ook de gemalen hazelnoten door en zet de machine uit.
Meng bloem, cacao, zeezout en bicarbonaat en zeef.
Voeg de helft van het bloemmengsel toe aan het beslag en spatel het er met een rubberen spatel door.
Voeg nadien de tweede helft toe en spatel opnieuw. Meng zo kort mogelijk.
Spatel er nu ook de zure room door, opnieuw zo kort mogelijk.
Schep het beslag in de beklede bakvorm, strijk glad en bak in 35 minuten gaar in de voorverwarmde oven (of tot een satéprikker er schoon uitkomt).
Neem uit de oven en laat 30 minuten afkoelen op een rooster in de vorm.
Ontvorm en laat verder afkoelen op het rooster tot kamertemperatuur.